Πως να προστατευθείτε από την άνοια – Οι πρώτες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία από την άνοια εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Οι οδηγίες βασίζονται στα διαθέσιμα στοιχεία για το τι αποδίδει και τι όχι στην προστασία του εγκεφάλου και της μνήμης, καθώς γερνάμε.
Σε γενικές γραμμές, τσιγάρο και αλκοόλ είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο. Η υγιεινή διατροφή είναι ωφέλιμη, αλλά η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων δεν έχει διαφορά στον κίνδυνο να εκδηλώσει ένα άτομο άνοια.
Παρότι εξ άλλου δεν υπάρχουν αρκετά ισχυρά στοιχεία ότι η εκπαίδευση του εγκεφάλου αποδίδει, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσει κανείς, προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ηλικία και γονίδια
Όπως αναφέρει στην σχετική έκθεση που συνέταξε, η άνοια προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους. Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία γι’ αυτήν που να οδηγεί στην ίαση. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο αναπτύξεώς της ή να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της.
Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για άνοια είναι η προχωρημένη ηλικία. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η άνοια αποτελεί φυσική ή αναπόφευκτη συνέπεια του γήρατος, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα γονίδια επίσης παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε.
Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία κρούσματα άνοιας μπορούν να αποφευχθούν με τις απαιτούμενες προσαρμογές του τρόπου ζωής.
Οι νέες οδηγίες
Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις οδηγίες του να υιοθετήσουμε 11 καλές συνήθειες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας. Οι συνήθειες αυτές είναι οι εξής:
- Συστηματική γυμναστική. Όλοι οι ενήλικες (και οι ηλικιωμένοι) πρέπει να γυμνάζονται με μέτρια ταχύτητα επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Καλές επιλογές είναι το περπάτημα με γρήγορο βήμα, η ποδηλασία και οι βαριές δουλειές του σπιτιού.
- Διακοπή του καπνίσματος. Βλάπτει το σώμα και το μυαλό.
- Υγιεινή διατροφή. Η παραδοσιακή, μεσογειακού τύπου διατροφή, με τα άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι ωφέλιμη.
- Αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Αντιθέτως, λίγο αλκοόλ ίσως δρα προστατευτικά, σύμφωνα με μερικές μελέτες.
- Όχι λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μειώνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη άνοιας.
- Εκπαίδευση του εγκεφάλου. Δραστηριότητες όπως τα σταυρόλεξα και ορισμένα παιχνίδια στο κομπιούτερ ίσως δρουν προστατευτικά έναντι της άνοιας.
- Κοινωνικότητα. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σταματά ή επιβραδύνει την άνοια, η πλούσια κοινωνική ζωή σχετίζεται με καλή υγεία και ευεξία.
- Υγιές σωματικό βάρος. Αυτό ταιριάζει με την δραστήρια ζωή και την προσεγμένη διατροφή.
- Καταπολέμηση της υπέρτασης. Η υπέρταση σχετίζεται ισχυρά με την άνοια.
- Θεραπεία του διαβήτη. Ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος μειώνει τις επιπλοκές του αυξημένου σακχάρου. Μία από αυτές τις επιπλοκές είναι η άνοια, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Προσοχή στην υψηλή χοληστερόλη. Είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια.
«Μόνο τα γονίδια και την ηλικία μας δεν μπορούμε να αλλάξουμε»
«Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ηλικία και τα γονίδιά μας, τα βήματα που συνιστούν οι νέες οδηγίες μπορεί να στρέψουν τις πιθανότητες άνοιας προς όφελός μας», δήλωσε η Dr Carol Routledge, από τον βρετανικό οργανισμός Alzheimer’s Research UK.
«Υπολογίζουμε ότι ένα στα τρία κρούσματα άνοιας μπορεί να αποφευχθεί. Οι νέες οδηγίες παρέχουν τις καλύτερες συμβουλές προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας».