Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η πρησμένη κοιλιά είναι ένα κοινό, αλλά ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστάσεων που προδιαθέτουν σε φούσκωμα είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και η δυσκοιλιότητα.
Δυσανεξία στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως εντεροπάθεια από γλουτένη, είναι μία αυτοάνοση διαταραχή. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε πολλά είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Αν κάποιος που έχει κοιλιοκάκη καταναλώσει γλουτένη θα παρουσιάσει φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και διάρροιες.
Δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στην απουσία από το έντερο ενός ενζύμου που λέγεται λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή όταν καταναλώσουν γάλα, παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα θα εμφανίσουν φούσκωμα στην κοιλιά και αέρια.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία χρόνια πάθηση που οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή του εντέρου χωρίς να υπάρχει παθολογική βλάβη. Κύρια συμπτώματα είναι τα ξαφνικά επεισόδια κοιλιακού φουσκώματος και άλγους και οι διαταραχές στις κενώσεις με εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας.
Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι ένα σύνολο ψυχολογικών, σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών και συμβαίνει στις γυναίκες κάθε μήνα πριν από την περίοδο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το κοιλιακό πρήξιμο που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών.
Δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις ή να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της διατροφής και του τρόπου ζωής. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, νερού και καλίου, η έλλειψη φυσικής άσκησης και ορισμένα φάρμακα μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνισή της.
Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από το πρήξιμο της κοιλιάς:
1) Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου, δηλαδή του αλατιού και αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα απομακρύνοντας το νάτριο από τον οργανισμό που προκαλεί κατακράτηση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, το πεπόνι, το μάνγκο, το σπανάκι, οι ντομάτες, τα καρύδια, οι πατάτες και τα σπαράγγια.
2) Πολλές φορές το φούσκωμα στην κοιλιά δημιουργείται από την κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα. Αποφεύγετε συνήθειες που προκαλούν κατάποση αέρα, όπως οι τσίχλες, το κάπνισμα, η γρήγορη κατάποση φαγητού και η ομιλία κατά τη διάρκεια που μασάτε.
3) Αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά τα οποία παγιδεύουν αέρα στο στομάχι και ευθύνονται για το φούσκωμα της κοιλιάς και προτιμήστε αφεψήματα μέντας και τζίντζερ που βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος και στην πέψη.
Προσθέστε φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό στα γεύματά σας, το οποίο είναι ένα φυσικό διουρητικό ενάντια στην κατακράτηση υγρών.
4) Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας αντιμετωπίζονται με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, συχνά γεύματα με ποικιλία τροφών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίγο λίπος) και αρκετό περπάτημα.
5) Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να μην καταναλώνουν γλουτένη και παράγωγα γλουτένης και συνεπώς θα πρέπει να διαλέγουν με προσοχή τα προϊόντα που μπορεί να εμπεριέχουν, όπως τα αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και άλλα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλεύρι που είναι επεξεργασμένο και του έχει αφαιρεθεί η γλουτένη, καθώς και άλευρα από άλλες πηγές, όπως καλαμποκάλευρο, πατατάλευρο και ρυζάλευρο.
6) Αν διαπιστώσετε ότι το γάλα σας προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις προτιμήστε την κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτόζη. Επίσης τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σκληρά τυριά και το γιαούρτι είναι φτωχά σε λακτόζη οπότε δε θα σας δημιουργούν τόσο έντονα συμπτώματα.
7) Στην περίπτωση του ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζετε. Σε περίπτωση που εμφανίζετε διάρροιες θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενώ αντίθετα στην επίμονη δυσκοιλιότητα η κατανάλωση νερού και φυτικών ινών με μέτρο είναι απαραίτητη.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, η βρώμη, τα φρούτα και τα λαχανικά.
8) Αν το πρήξιμο στην κοιλιά οφείλεται στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μπορεί να αποφευχθεί με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου. Το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πράσινα λαχανικά, στα φρούτα (σύκα, πορτοκάλια) και στα ψάρια/θαλασσινά (σαρδέλες, σολομός, μύδια, στρείδια).
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα ρεβίθια, οι µμπανάνες, τα σύκα, τα µήλα, τα πλήρη δημητριακά, το καλαμπόκι, και τα όσπρια.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;
Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;
Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα