Iatropedia

Πώς ωφελεί την υγεία ακόμη και ο πιο μικρός κηπάκος στην πόλη [μελέτη]

young green cabbage and kohlrabi plants planted in a wooden self built raised bed on a terrace

Η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η κατανάλωση τροφίμων που παράγονται καθημερινά σε έναν αστικό κήπο θα μπορούσε να βοηθήσει τους κατοίκους των πόλεων να αρρωσταίνουν λιγότερο

Ένας μικρός αστικός κήπος μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην υγεία μας, ειδικά αν έχει πλούσιο χώμα, δείχνει νέα μελέτη.

Η κηπουρική σε εσωτερικό χώρο για μόλις έναν μήνα αύξησε τη βακτηριακή ποικιλότητα στο δέρμα των συμμετεχόντων και φάνηκε να βελτιώνει την απόκρισή τους στη φλεγμονή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η κατανάλωση τροφίμων που παράγονται καθημερινά σε έναν αστικό κήπο θα μπορούσε να βοηθήσει, επομένως, τους κατοίκους των πόλεων να αρρωσταίνουν λιγότερο, προτείνουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς η αστικοποίηση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ασθενειών που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό, όπως οι αλλεργίες, το άσθμα και τα αυτοάνοσα νοσήματα […]. Ζούμε πολύ «καθαρά» στις πόλεις», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mika Saarenpaa, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Γνωρίζουμε ότι η αστικοποίηση οδηγεί σε μείωση της μικροβιακής έκθεσης, αλλαγές στην ανθρώπινη μικροχλωρίδα και σε αύξηση του κινδύνου ασθενειών που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό», πρόσθεσε ο Saarenpaa, συμπληρώνοντας: «Είναι η πρώτη φορά [όμως] που μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ουσιαστική και φυσική ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας των υγιών ενηλίκων και, ταυτόχρονα, να συμβάλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Η μελέτη

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες χρρησιμοποίησαν απλά παρτέρια για λουλούδια και φυτά που αγόρασαν από τα ράφια των καταστημάτων. Οι καλλιέργειες περιλάμβαναν μπιζέλια, φασόλια και σαλατικά.

Μια ομάδα 15 ατόμων χρησιμοποίησε φυσικό, πλούσιο σε μικρόβια χώμα, ενώ τα 13 άτομα της ομάδας ελέγχου φτωχή σε μικρόβια τύρφη.

Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν βελτιώσεις στη φλεγμονώδη απόκριση ή στα βακτήρια του δέρματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κηπουρική με τύρφη δεν έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία που προσφέρει η καλλιέγεια σε ποικίλα δασικά εδάφη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση που η κηπουρική εξελιχθεί σε χόμπι, μπορεί να υποτεθεί ότι η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται όλο και πιο συνεχής.

Με βάση τα ευρήματα, επισημαίνουν ότι τα σχολεία και οι γονείς θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάζουν τα παιδιά να ασχολούνται με κήπο σε πλούσιο έδαφος, καθώς η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού είναι δυναμικότερη στην παιδική ηλικία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο δερματίτιδας στους ηλικιωμένους, δείχνει νέα μελέτη

Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη των πτηνών, προειδοποιούν οι ειδικοί

Κρασί και καθημερινή κατανάλωση: Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες