Iatropedia

Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τον πόνο στις αρθρώσεις

Η βαρομετρική πίεση μπορεί να παίξει ρόλο στον πόνο στις αρθρώσεις.

Υπάρχει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι η επιδείνωση του καιρού μπορεί να αυξήσει τους πόνους στις αρθρώσεις. Υπάρχει κάτι στις κρύες και υγρές μέρες που κάνουν τους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις σας να αισθάνονται πιο δύσκαμπτα και να επώδυνα στην κίνηση.

Υπάρχει όμως πραγματικά σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του καιρού και του πόνου στις αρθρώσεις ή είναι απλώς ένας πανάρχαιος ιατρικός μύθος; Ο χειροπράκτης Andrew Bang.

Επηρεάζει ο καιρός τις αρθρώσεις;

Κρίνοντας από όσα ακούει ο δρ. Bang, η απάντηση φαίνεται να είναι ΝΑΙ: “Το βλέπω συνέχεια στο γραφείο μου. Έρχονται περισσότεροι άνθρωποι τις μέρες με κακές καιρικές συνθήκες και λένε ότι τους πονούν παραπάνω οι αρθρώσεις τους”.

Δεν είναι οι μόνοι. Μια μελέτη επί 13 χιλιάδων ατόμων με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα στην Μ. Βρετανία εξέτασε τη διακύμανση του πόνου τους και έδειξε ότι αυξανόταν τις ημέρες με:

Άλλες μελέτες δείχνουν απλώς μια περιστασιακή ή ήπια σχέση μεταξύ της αλλαγής του καιρού και του πόνου στις αρθρώσεις.

“Είναι, λοιπόν, αληθής η πεποίθηση ότι οι αλλαγές του καιρού προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις; Τελικά, δεν συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο, αλλά ξέρουμε ότι συμβαίνει σε μερικούς. Σίγουρα κάποια σύνδεση υπάρχει. Απλώς δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα επιστημονικά”, λέει ο δρ. Bang.

Πώς μπορεί η βαρομετρική πίεση να προκαλέσει πόνους στις αρθρώσεις;

Η βαρομετρική πίεση μετρά το βάρος του αέρα στην ατμόσφαιρα, το οποίο μας ασκεί πίεση. Κατά μέσο όρο, η ατμόσφαιρα ασκεί 14,7 psi (μονάδα μέτρησης πίεσης) στην επιφάνεια της Γης. Καθώς ο καιρός αλλάζει, αυτή η πίεση μπορεί να αυξομειωθεί.

Η μείωση της πίεσης -η οποία συνήθως οδηγεί σε επιδείνωση του καιρού- σημαίνει ότι ο αέρας πιέζει λίγο λιγότερο το σώμα μας. Αυτή η μείωση επιτρέπει στους ιστούς μέσα στο σώμα μας να διογκωθούν ελαφρά, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει τις αρθρώσεις.

Η ταχύτητα με την οποία αλλάζει η πίεση επίσης παίζει ρόλο. Μια ξαφνική πτώση της πίεσης (π.χ. από μια ξαφνική καταιγίδα) δημιουργεί πιο αισθητούς πόνους από μια αργή, σταδιακή πτώση της πίεσης.

“Έτσι, εάν έχετε αρθρίτιδα, ο χώρος στην άρθρωση σας έχει ήδη μειωθεί. Προσθέστε σε αυτό μια επέκταση των ιστών λόγω της αλλαγής της πίεσης και μπορείτε να δείτε γιατί οι άνθρωποι μπορεί να πονούν περισσότερο», είπε ο δρ. Bang.

Κρύος καιρός και πόνος στις αρθρώσεις

Η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση συνοδεύεται από χαμηλότερες κατά κανόνα θερμοκρασίες και αυτό δεν είναι ιδανικό για τις αρθρώσεις σας. Το κρύο μπορεί να κάνει τους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις πιο άκαμπτους και πιο επώδυνους.

“Υπάρχει ένα λιπαρό υγρό ανάμεσα στις αρθρώσεις σας και όταν κάνει κρύο ή αλλάζει η πίεση, αυτό τείνει να γίνει πιο… λασπώδες. Έτσι το υγρό δεν λιπαίνει την άρθρωση αρκετά καλά και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο όταν μετακινείστε”.

Συμβουλές για να μειώσετε τον πόνο που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες

Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε την αλλαγή του καιρού, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε, να ανακουφίσετε τον πόνο των αρθρώσεων, που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Ο δρ. Bang συνιστά:

Μείνετε δραστήριοι

Οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι που δεν κινούνται τείνουν να συσφίγγονται. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αισθάνεστε να “τρίζουν” μετά από μεγάλες διατάσεις. “Η κίνηση είναι σαν… λοσιόν. Αν συνεχίσετε να κινείστε, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσετε κάποιους από αυτούς τους πόνους”.

Διατάσεις

Οι τακτικές διατάσεις και η γιόγκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αυξήσετε την ευελιξία και να διατηρήσετε την υγεία των αρθρώσεων. Δοκιμάστε αυτές τις διατάσεις για να διατηρήσετε τον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους σας χαλαρούς.

Μείνετε ζεστοί

Ντυθείτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. “Το κρύο σκληραίνει τους μυς. Το να παραμένετε ζεστοί θα βοηθήσει να μην πονάτε”.

Θερμική θεραπεία

Κάντε ένα ζεστό ντους ή βάλτε ένα θερμαντικό επίθεμα εάν αισθάνεστε πόνους που σχετίζονται με τον καιρό. “Αν μπορείτε να περάσετε θερμότητα σε περιοχές όπου έχετε πόνο, αυξάνετε τη ροή του αίματος και μπορείτε να χαλαρώσετε τους σφιχτούς συνδέσμους, τους τένοντες και τον συνδετικό ιστό”.

Διατροφή

Έρευνες δείχνουν ότι τροφές όπως το πράσινο τσάι, τα μούρα, το μπρόκολο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) σε μορφή χαπιού ή αλοιφής μπορούν να λειτουργήσουν για να μειώσουν το πρήξιμο πίσω από τον πόνο στις αρθρώσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σχετικά με τις επιλογές σας.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια: Τι προκαλεί η ασβέστωση

Αν τελευταία έχετε πόνους σε αρθρώσεις, σταματήστε να τρώτε αυτά τα 4 πράγματα

Το μπαχαρικό που ανακουφίζει τις αρθρώσεις και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Αρθρίτιδα: Τι να τρώτε και τι όχι για να αποφύγετε τον πόνο στις αρθρώσεις και την φλεγμονή