Του Αθανάσιου Χριστόπουλου
Πλαστικού Χειρουργού
Η έγχυση ουσιών με ενέσιμο τρόπο στο μεσόδερμα σε πολλαπλά σημεία, ονομάζεται μεσοθεραπεία. Η μεσοθεραπεία στην πράξη δεν είναι ένα είδος θεραπείας αλλά μια τεχνική. Οι θεραπείες διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με το τι εγχέουμε.
Επομένως τα είδη μεσοθεραπείας είναι τόσα πολλά όσα και τα αντίστοιχα υλικά, τα οποία μπορούμε να εγχύσουμε, καθώς και οι συνδυασμοί των υλικών αυτών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι τα διαφορετικά είδη μεσοθεραπείας αριθμούνται σε πολλές εκατοντάδες
Η μεσοθεραπεία προσώπου συνήθως αποσκοπεί στην ενυδάτωση του δέρματος, δηλαδή στη βελτίωση της υφής του. Συνεπώς, το δέρμα να φαίνεται πιο σφριγηλό, λαμπερό και λείο.
Η μεσοθεραπεία του προσώπου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν κυρίως βιταμινούχα σκευάσματα. Με τη χρήση όμως του υαλουρονικού υπήρξε μια πραγματικά μεγάλη πρόοδος.
Το υαλουρονικό, που χρησιμοποιείται στη μεσοθεραπεία, είναι υαλουρονικό ενυδάτωσης (κι όχι υαλουρονικό γεμίσματος, το οποίο χρησιμοποιούμε για «γέμισμα» ρυτίδων), δηλαδή δεν προσθέτει όγκο, αλλά διαχέεται στο δέρμα, απορροφά νερό και επομένως ενυδατώνει.
Αποτελεσματικότητα μεσοθεραπείας με υαλουρονικό
Η αποτελεσματικότητα του υαλουρονικού ενυδάτωσης της μεσοθεραπείας εξαρτάται και από το είδος του υαλουρονικού καθώς και από την ποσότητά του. Σε γενικές γραμμές, περισσότερο υαλουρονικό σημαίνει και καλύτερο αποτέλεσμα, δηλαδή περισσότερη ενυδάτωση.
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το πολύ πυκνό υαλουρονικό χρειάζεται λίγες μέρες για να «στρώσει». Αυτό το πρόβλημα έχει πλέον περιοριστεί με νέες τεχνικές μικροεγχύσεων που χρησιμοποιεί ο πλαστικός χειρουργός.
Νέα υαλουρονικά
Το επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη της μεσοθεραπείας ήταν η χρήση ακόμα πιο πυκνού υαλουρονικού. Υπάρχουν πλέον ειδικά υαλουρονικά, τα οποία είναι αρκετά παχύρευστα, δεν μεταβολίζονται εύκολα, γι’ αυτό και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν μιλάμε για ενέσιμη ενυδάτωση.
Ενέσιμη ενυδάτωση
Η ενέσιμη ενυδάτωση γίνεται με τεχνική μεσοθεραπείας, αλλά διαφέρει από τις άλλες μεσοθεραπείες, διότι δεν κάνει απλώς μια παροδική ενυδάτωση, αλλά ένα «χτίσιμο» του προσώπου. Το δέρμα με τη μέθοδο αυτή ενισχύεται, γίνεται πιο ανθεκτικό και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Το υαλουρονικό, που παραμένει μέσα στο δέρμα για μεγαλύτερα διαστήματα, λειτουργεί ως διεγέρτης. Επομένως, βοηθάει τον οργανισμό στο να παράγει και δικό του κολαγόνο, το οποίο περαιτέρω ενισχύει την βελτίωση αυτή.
Εκτός από τη βασική λειτουργία, που αφορά την ενυδάτωση και την ενίσχυση του προσώπου, μπορεί κανείς με τη μέθοδο αυτή να βελτιώσει και άλλα προβλήματα του προσώπου, όπως είναι οι δυσχρωμίες, οι πανάδες, ή να το συνδυάσει με θεραπείες που βοηθούν στη διόρθωση και πρόληψη της χαλάρωσης.
Σωστές προϋποθέσεις μεσοθεραπείας
Όπως λοιπόν αντιλαμβανόμαστε, η μεσοθεραπεία, όπως και η ενέσιμη ενυδάτωση είναι θεραπείες, που αναπτύσσονται όλο και περισσότερο κι εμπλουτίζονται με περισσότερα υλικά για περισσότερα και διαφορετικά προβλήματα του προσώπου.
Δεν είναι επομένως δόκιμο, αυτό που ακούμε πολύ συχνά, ότι «κάποιο είδος μεσοθεραπείας δεν με βοήθησε και επομένως οι μεσοθεραπείες δεν κάνουν για μένα». Η επιλογή της κατάλληλης μεσοθεραπείας είναι πολύ σημαντική καθώς και η σωστή εφαρμογή της. Η μεσοθεραπεία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και η χρήση της μεθόδου πρέπει να γίνεται από ειδικούς.
Η λανθασμένη επιλογή υλικών σε συνδυασμό με τη λανθασμένη εφαρμογή έχουν κάνει πολλά άτομα να απογοητευτούν από μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα τους πρόσφερε πολύ καλά αποτελέσματα.
Ο ειδικός ιατρός γνωρίζει τα διαφορετικά υλικά, κάνει τη σωστή επιλογή και ξέρει να εφαρμόσει σωστά την τεχνική προσφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα, που καμία άλλη διαδικασία δεν μπορεί να δώσει.
Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός
www.athanasioschristopoulos.com
email: anaplasis@a-a.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;
Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!