Πώς το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου έχει διαπιστωθεί τουλάχιστον από το 1987, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατέταξε για πρώτη φορά το αλκοόλ ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
Τα στοιχεία για τη σύνδεση αυτή έχουν ενισχυθεί από τότε, από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Χειρουργού, η οποία δείχνει ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται με την κατανάλωση.
Τι έχουν δείξει οι έρευνες για τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο
Τι λένε οι διατροφικές οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ
Οι διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ συνιστούν σήμερα δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες. Για ορισμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, του στόματος και του λαιμού, οι κίνδυνοι μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται γύρω στο ένα ή λιγότερα ποτά την ημέρα, αναφέρει η έκθεση.
Ποιοι καρκίνοι έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση αλκοόλ;
Οι ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κακοήθειας είναι ισχυρότερες για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του ήπατος, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Πώς το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο
Η έκθεση του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ επισημαίνει τέσσερις τρόπους με τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
– Βλάβη στο DNA: Ο οργανισμός επεξεργάζεται το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, μια χημική ένωση που μπορεί να βλάψει το DNA και να εμποδίσει τα κύτταρα να επιδιορθώσουν τη βλάβη, αυξάνοντας την πιθανότητα μεταλλάξεων και ανεξέλεγκτης κυτταρικής ανάπτυξης που συμβάλλει στη δημιουργία όγκων.
– Οξείδωση και φλεγμονή: Η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται με τη σειρά της σε οξικό άλας σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει οξείδωση, παράγοντας επικίνδυνα ασταθή μόρια που περιέχουν οξυγόνο, τα οποία βλάπτουν τα κύτταρα και συμβάλλουν στη φλεγμονή που προκαλεί καρκίνο.
– Αύξηση του κινδύνου από τον καπνό: Οι καρκινογόνες ουσίες από άλλες πηγές, ιδίως τα σωματίδια του καπνού, μπορούν να διαλυθούν στο αλκοόλ, διευκολύνοντας την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.
– Παραγωγή ορμονών: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Γιατί ο κίνδυνος καρκίνου είναι μεγαλύτερος για ορισμένα όργανα
Στην έκθεση επισημαίνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, στο στόμα και τον οισοφάγο και σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα, το αλκοόλ ερεθίζει και βλάπτει την προστατευτική επένδυση του βλεννογόνου που κανονικά προστατεύει τα κύτταρα από καρκινογόνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του καπνού.
Το ήπαρ επεξεργάζεται το αλκοόλ, οδηγώντας σε υψηλές συγκεντρώσεις ακεταλδεΰδης. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από το αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κίρρωση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.
Η φλεγμονή που προκαλείται από το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.
Η ποσότητα του αλκοόλ επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου;
Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται με το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Η έκθεση του Γενικού Χειρουργού εκτιμά ότι ένας καρκίνος που σχετίζεται με το αλκοόλ θα αναπτυχθεί σε περίπου 10 από τους 100 άνδρες που καταναλώνουν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα, σε 11 από τους 100 που καταναλώνουν κατά μέσο όρο ένα ποτό ημερησίως και σε 13 από τους 100 που καταναλώνουν δύο ποτά ημερησίως.
Η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες από περίπου 11 περιπτώσεις στις 100 για τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα, σε 13 περιπτώσεις στις 100 για εκείνες που καταναλώνουν ένα ποτό ημερησίως και σε 15 στις 100 για τις γυναίκες που καταναλώνουν δύο ποτά ημερησίως, σύμφωνα με την έκθεση.
Τι ακριβώς γνωρίζουμε και τι όχι
Τα στοιχεία είναι ισχυρότερα για το ρόλο της ακεταλδεΰδης και της φλεγμονής στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου, σημειώνει η έκθεση, ενώ η ρύθμιση των ορμονών και ο ρόλος του αλκοόλ ως διαλύτη δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως.
Ο κίνδυνος κάθε ατόμου να αναπτύξει καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ, καθορίζεται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση βιολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων.
Υπάρχουν οφέλη για την υγεία από το αλκοόλ;
Μια έκθεση του Ιανουαρίου 2025 από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση. Ενώ βρήκε συνδέσεις μεταξύ του αλκοόλ και του καρκίνου, βρήκε επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους για μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους από καρδιακές παθήσεις.
Πηγή: Reuters
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Να μπουν προειδοποιήσεις για καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά ζητεί ο αρχίατρος των ΗΠΑ
Κόκκινο κρασί: Πώς από «άγγελος» για την καρδιά έγινε «διάβολος» για την υγεία