Iatropedia

Πώς το Αλτσχάιμερ μπορεί να «φανεί» στα μάτια και τι απλό τεστ μπορείς να κάνεις σπίτι

Η νόσος του Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται συχνά αφότου οι ασθενείς έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην μνήμη τους. Δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα και αδυνατούν να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζει να μεταβάλλει και να βλάπτει τον εγκέφαλο χρόνια -ακόμη και δεκαετίες- προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτό καθιστά τεράστιας σημασίας την έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, ώστε να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες επιβράδυνσης της προόδου του.

Σε μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν το εξής:

Η μέτρηση του πόσο γρήγορα διαστέλλεται η κόρη του οφθαλμού ενός ατόμου κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων είναι μια χαμηλού κόστους και χαμηλής παρεμβατικότητας μέθοδος, για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ, προτού καν ξεκινήσουν τα συμπτώματα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες που ερευνούν την παθολογία της νόσου Alzheimer έχουν κατευθύνει την προσοχή τους κυρίως σε δύο αιτιολογικούς ή συμπληρωματικούς παράγοντες: την συσσώρευση πλακών πρωτεΐνης (β-αμυλοειδούς) στον εγκέφαλο και νήματα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Τ (tau). Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με βλάβες και καταστροφή εγκεφαλικών νευρώνων, με αποτέλεσμα την προοδευτική γνωστική δυσλειτουργία.

Πώς η διαστολή της κόρης του οφθαλμού είναι «δείκτης» για Αλτσχάιμερ

Η νέα μελέτη επικεντρώνεται στην αντίδραση της κόρης του οφθαλμού που προκαλείται από το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus, το οποίο εμπλέκεται και στη ρύθμιση της γνωστικής λειτουργίας. Η Τ-πρωτεΐνη είναι ο πρώτος γνωστός βιοδείκτης για Alzheimer. Εμφανίζεται αρχικά στο locus coeruleus και σχετίζεται περισσότερο με τη γνωστική λειτουργία παρά με το β-αμυλοειδές.

Το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus προκαλεί την αντίδραση  της κόρης του οφθαλμού (δηλαδή την μεταβολή της διαμέτρου της) κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων (τεστ). Είναι ήδη γνωστό, ότι οι κόρες των οφθαλμών μεγαλώνουν σε μέγεθος όσο πιο δύσκολο είναι το έργο του εγκεφάλου.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση, που είναι συχνά πρόδρομος για Alzheimer, επέδειξαν μεγαλύτερη διαστολή της κόρης οφθαλμών και γνωστική προσπάθεια απ’ ό,τι γνωστικά υγιείς ενήλικες.

Στην επισκόπηση, οι επιστήμονες συνδέουν την διαστολή της κόρης του οφθαλμού με γνωστούς βιοδείκτες για Αλτσχάιμερ.

«Τεστ» για Αλτσχάιμερ: Βρείτε το σχήμα που διαφέρει από τα άλλα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Louiseville υποστηρίζουν, ότι, εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε εκείνο το σχήμα που διαφέρει από τα υπόλοιπα στην παρακάτω εικόνα, τότε ίσως να είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.

Αυτό δείχνει μια μικρής έκτασης, αλλά στοχευμένη έρευνα, που διενήργησαν και δημοσίευσαν το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.

Εσείς, μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό σχήμα; (Η σωστή απάντηση είναι στο τέλος του κειμένου…)

Η νόσος του Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται συχνά αφότου οι ασθενείς έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην μνήμη τους. Δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα και αδυνατούν να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα άτομα, που έχουν ήδη γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τα οποία έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουν εκείνο το σχήμα που είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα στην παρακάτω εικόνα, έχουν και αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πλήρως τη νόσο.

Η Emily Mason, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Τμήμα Νευρολογικής Χειρουργικής του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Μέχρι και σήμερα, έως ότου καταφέρναμε να ανιχνεύσουμε την ασθένεια, ήταν ήδη αργά και ήταν πολύ δύσκολο να αποκαταστήσουμε την γνωστική λειτουργία στον ασθενή, διότι οι βλάβες στον εγκέφαλο έχουν ήδη προχωρήσει πολύ».

Τεστ: Ποιο από αυτά τα 4 σχήματα διαφέρει από τα υπόλοιπα; (Η Λύση στο τέλος του κειμένου)

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε πολύ νωρίς, ακόμα και τις πιο ανεπαίσθητες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Ένας τρόπος που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό είναι με τεστ γνωστικής εξασθένησης, που απευθύνονται σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου».

Η Emily Mason δήλωσε, επίσης, ότι η μελέτη θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων γνωστικών εξετάσεων. Αυτές θα στοχεύουν σε σχετικά νεαρά άτομα, που μπορεί να βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

Και διευκρίνισε η ίδια: «Εν κατακλείδι, δείξαμε ότι τα άτομα μέσης ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ επιδεικνύουν σαφή διαφορά στην αντιληπτική επεξεργασία στο τεστ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει δεκαετίες ολόκληρες πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση της νόσου. Αυτή η διαφορά είναι πιο εμφανής σε νέα ερεθίσματα με υψηλό βαθμό αμφιβολίας ως προς τα χαρακτηριστικά. Όπως, δηλαδή, με τα σχήματα Greebles στο εν λόγω τεστ. Αυτό το τεστ μπορεί να έχει κλινική χρησιμότητα για τον εντοπισμό ασθενών με πρώιμη παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ πολλά χρόνια προτού γίνει η κανονική διάγνωση».

ΛΥΣΗ: Ποιο είναι το διαφορετικό σχήμα;

Το 4ο Greeble στην εικόνα είναι εκείνο που διαφέρει. Είναι ελαφρώς πιο μεγάλο σε μέγεθος, έχει μεγαλύτερα, πιο μυτερά και πιο μακριά κέρατα στο κεφάλι του. Επίσης, το χέρι του είναι σε πιο ανοικτή θέση σε σχέση με τα άλλα τρία Greebles.

Στη δεύτερη εικόνα, το τρίτο 3ο Greeble χτύπημα είναι εκείνο που διαφέρει από τα υπόλοιπα.

Πηγές: http://www.express.co.ukhttps://medicalxpress.comhttps://www.netdoctor.co.uk