Πως το στρες μπορεί να τσακίσει τον οργανισμό μας
ρέπει να ξέρουμε ότι το άγχος σωματοποιείται µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι από εµάς να έχουµε ένα ή και περισσότερα ευαίσθητα σηµεία που αναστατώνονται κάθε φορά που τα επίπεδά του ανεβαίνουν.
Αυτά είναι διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο,το άγχος λοιπόν μπορεί με τις σωματοτρεπτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο οργανισμός, να εκδηλωθεί ως πονοκέφαλος, στομαχικές διαταραχές, ζάλη, και κυρίως ως γενικευμένη κόπωση δεν πρέπει παραγνωρίζουμε επίσης ότι πίσω από το stress μπορεί να υποβόσκει κατάθλιψη κυρίως αντιδραστικού τύπου λόγω τραυματικών γεγονότων.
Ο οργανισμός προκειμένου να αποβάλλει το άγχος το σωματοποιεί με διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο τρόπο και σωματική εντόπιση.
Η ένταση ύστερα από µία δύσκολη ηµέρα συνήθως χτυπά στα πιο ευαίσθητα σηµεία όπως είναι τα αιµοφόρα αγγεία στο κεφάλι, στο στομάχι, το ενδοκρινικό και το μυικό σύστηµα.
Ο ιατρός της κάθε ειδικότητας στην οποία προσέρχεται ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχει οπωσδήποτε την πιθανότητα σωματοποίησης του άγχους και να την θέτει στην θεραπευτική του φαρέτρα, πολλές φορές είναι δύσκολο να πεισθεί ο ίδιος ο ασθενής πως αυτό που έχει δεν είναι κάτι οργανικό άλλα σωματοτρεπτική αντίδραση του στρες πού μπορεί να λυθει με άλλες ψυχολογικές κυρίως παρεμβάσεις και φάρμακα άλλης ειδικότητας όπως αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά υπναγωγά.
Προσοχή διαταραχές στον ύπνο και χρόνια κόπωση μπορεί να οφείλονται σε σωματοποίηση του στρες.
Επίσης όπως ειναι γνωστό το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πιο εύκολα ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αλλεργίες που σε μία πιο φυσιολογική ψυχολογική κατάσταση του οργανισμού δεν θα εμφανιζόντουσαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας: «Ξεκούραση; Μετά τις 16 νοεμβρίου» Με υπερκόπωση ο υπουργός Οικονομικών