«Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι. Εκατομμύρια οικογένειες, φίλοι και συνάδελφοι είναι εκτεθειμένοι στις έμμεσες συνέπειες αυτής της υποτιμημένης παγκόσμιας κρίσης υγείας.
Η κατάθλιψη μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής και συχνά προκαλεί αναστάτωση στην οικογένεια, τη διακοπή του σχολείου ή την απώλεια της δουλειάς. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωστεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί».
Τα παραπάνω τονίζει σε μήνυμα του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι –Μουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που έχει ως θέμα την κατάθλιψη.
Όπως επισημαίνει, οι άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη για διάφορους λόγους. Συχνά, συνδυάζονται διαφορετικές αιτίες – γενετικές, βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές. Το άγχος, η θλίψη, η σύγκρουση, η κακοποίηση και η ανεργία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η κατάθλιψη – συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειας κατάθλιψης- εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες.
«Μία μεγάλη ποικιλία από αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων των ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και των φαρμάκων», σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ωστόσο, συμπληρώνει, δεν είναι προσιτές σε όλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που ζουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ή είναι οι λιγότερο ευνοημένοι πολίτες των πιο αναπτυγμένων χωρών.
Μεταξύ των εμποδίων στην παροχή φροντίδας και υπηρεσιών, συμπληρώνει, είναι το κοινωνικό στίγμα και η έλλειψη ειδικού προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και εκπαιδευμένων για τον εντοπισμό και τη θεραπεία της κατάθλιψης.
«Στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ας μιλήσουμε πιο ανοιχτά για την κατάθλιψη. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για να άρουμε ένα από τα εμπόδια για τη θεραπεία και για να βοηθήσουμε να μειωθεί η αναπηρία και η αγωνία που προκαλείται από αυτή την παγκόσμια κρίση», καταλήγει στο μήνυμά του ο Μπαν Κι-Μουν.