Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο FDA (ο αντίστοιχος αμερικανικός Ε.Ο.Φ.) διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεδομένου ότι δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές μελέτες σε ό,τι αφορά τη δράση τους και τη μακροχρόνια επίπτωση της χρήσης τους στην υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως βρισκόμαστε προ σημαντικών νομοθετικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο στην ΕΕ με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, όσο και στην Ελλάδα, εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία τους στην αγορά.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (Σ.Ε.Ε.Η.Τ.), επισημαίνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τσιγάρο, αλλά ούτε και φάρμακο. Είναι ένα καινοτόμο προϊόν που απευθύνεται σε καπνιστές και «συστήνεται» ως προϊόν απόλαυσης χωρίς καπνό, λιγότερο βλαβερό από το παραδοσιακό τσιγάρο.
δεν είναι εγκεκριμένο
Στον αντίποδα οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι εγκεκριμένο βοήθημα διακοπής του καπνίσματος όπως είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης (τσίχλες, επιθέματα, εισπνεόμενη), η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη, που πωλούνται στα φαρμακεία και χορηγούνται από τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι η όψη και ο τρόπος χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι παρόμοια με αυτά ενός κανονικού τσιγάρου. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας το ουσιαστικά επαναλαμβάνουμε την κίνηση του καπνίσματος, διαιωνίζοντας έτσι μια συνήθεια που ουσιαστικά μας κρατά δέσμιους του τσιγάρου.
ασφαλής για την καρδιά
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC Congress 2013) στο Άμστερνταμ «η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία και στην παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά»,
Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, η οποία ήδη αναδημοσιεύθηκε στο TheHeart.Org που είναι από τα μεγαλύτερα καρδιολογικά sites παγκοσμίως, ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στην παρουσίασή του υπογράμμισε: « Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην στεφανιαία κυκλοφορία». «Γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι το κάπνισμα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών για την παροχή αίματος προς την καρδιά, και ο σκοπός μας ήταν να ελέγξουμε αν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει παρόμοια αποτελέσματα».
Στη μελέτη, εξετάστηκε η στεφανιαία μικροκυκλοφορία μετά τη χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου σε 60 εθελοντές, 30 από τους οποίους ήταν καπνιστές και 30 ατμιστές. Μετά το κάπνισμα 2 τσιγάρων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια μείωση 16% στην μέγιστη στεφανιαία ροή του αίματος και μια αύξηση 19% της αντίστασης της ροής του αίματος.
Ωστόσο, μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά τόσο στην στεφανιαία ροή του αίματος όσο και στην αντίσταση της ροής του αίματος σε σύγκριση με τη βασική μέτρηση.
μακροχρόνια χρήση
«Βέβαια», υπογράμμισε, ο κ Φαρσαλινός «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διευκρινήσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης, αλλά τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαγνήτης για τις γυναίκες η χροιά της φωνής!
Επικίνδυνη ή αποτελεσματική η δίαιτα Ντουκάν;