Η φοβία στην κατανάλωση των θαλασσινών κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες είναι συχνό φαινόμενο για τις εγκυμονούσες, που προσέχουν ιδιαίτερα για την υγεία του εμβρύου τους. Οι γιατροί παρ’ όλα αυτά είναι καθησυχαστικοί, μπορούν να τα γευτούν όλα, αλλά με μέτρο!
Ο γιατρός του Mayo clinic, Roger W. Harms, M.D, σημειώνει πως τα θαλασσινά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην εγκυμοσύνη. Τα θαλασσινά είναι πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ψευδαργύρου, στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και ωμέγα- 3 διευκολύνοντας τη γρήγορη ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση θαλασσινών
Τα ψάρια, όπως ξιφίας, γαλέος, σκουμπρί και μπακαλιάρος, εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου, στοιχείο επικίνδυνο τόσο για τη γονιμότητα μίας γυναίκας όσο και για την καλή πορεία της εγκυμοσύνης της. Η συχνή κατανάλωση των παραπάνω θαλασσινών θα μπορούσε να βλάψει τόσο την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου όσο και το νευρικό του σύστημα.
Τι προτείνουν οι γιατροί
Οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην απορρίπτουν τα θαλασσινά από τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως να την περιορίζουν στα 340 γρ. εβδομαδιαίως, δηλαδή περίπου δύο γεύματα.
Τα θαλασσινά, που θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή σας είναι:
Σολωμός
Ρέγγα
Γαύρος
Σαρδέλες
Πέστροφα
Ασφαλή επιλογή επίσης αποτελούν οι γαρίδες και ο τόνος, όμως όχι περισσότερο από 170 γραμμάρια την εβδομάδα.
Πηγή: http://www.mayoclinic.org
Ενημέρωση: Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε και στον ακόλουθο σύνδεσμο, όπου παρουσιάζονται (με επιστημονικές παραπμπές) οι τροφές που μια έγκυος οφείλει να επιλέγει και να απορρίπτει:
Διαβάστε επίσης:
Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες κατά την εγκυμοσύνη «θωρακίζει» το νεογέννητο από το άσθμα