Του Αρχιμήδη Β. Κοσκοσά Χειρουργού Οφθαλμίατρου,
Φανταστείτε ότι το μάτι έχει το σχήμα μίας μπάλας. Το φως εισέρχεται από μπροστά μέσω της κόρης και καταλήγει στο πίσω μέρος του ματιού, στον αμφιβληστροειδή
Ο αμφιβληστροειδής, είναι η μεμβράνη που επαλείφει το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού.
Ο αμφιβληστροειδής φυσιολογικά είναι κολλημένος στο εσωτερικό τμήμα του ματιού. Όταν ο αμφιβληστροειδής είναι κολλημένος μπορούμε και βλέπουμε φυσιολογικά. Όταν ο αμφιβληστροειδής ξεκολλάει από το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού, η πάθηση ονομάζεται αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Το συνηθέστερο είδος αποκόλλησης είναι η ρηγματογενής αποκόλληση: αν για οποιοδήποτε λόγο δημιουργηθεί κάποια ρωγμή (τρύπα) στον αμφιβληστροειδή, τότε υγρό μπαίνει κάτω από αυτόν με αποτέλεσμα αυτός να ξεκολλάει (όπως μια ταπετσαρία από ένα τοίχο).
Ποιες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ;
Μεγάλη μυωπία
ιστορικό εγχείρησης καταρράκτη, ειδικά εάν αυτή παρουσιάσει επιπλοκές
ιστορικό τραύματος στην περιοχή του ματιού
ιστορικό αποκόλλησης αμφ/δους στο άλλο μάτι
περιοχές λέπτυνσης στον αμφιβληστροειδή ανιχνεύσιμες με εξέταση απ’τον οφθαλμίατρο σας
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Πως θα καταλάβω αν έχω αποκόλληση ;
Στην αρχή, πριν η αποκόλληση επεκταθεί, συχνά εμφανίζονται λάμψεις σαν αστραπές ή μαύρα σημαδάκια σαν μυγάκια ή σαν ιστός αράχνης.
Αν η αποκόλληση επεκταθεί, αυτό που βλέπει κανείς είναι μια μαύρη σκιά σαν κουρτίνα
Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα αυτά ΔΕΝ προκαλούν ΠΟΝΟ
Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι οι λάμψεις και τα μαύρα σημαδάκια είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα, που τις περισσότερες φορές ΔΕΝ συνδυάζεται με αποκόλληση. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι απαραίτητη η εξέταση από τον γιατρό σας
Ποια είναι η θεραπεία της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ;
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ρωγμής, η θεραπεία αφορά συνήθως της εφαρμογή Laser, με σκοπό την αποτροπή – πρόληψη της αποκόλλησης
Σε περίπτωση που έχει ήδη προκληθεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, θα χρειασθεί χειρουργική επέμβαση από ειδικό οφθαλμίατρο με σκοπό το <<κλείσιμο>> της ρωγμής (ή των ρωγμών)
Διάφορες χειρουργικές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν (περιβρογχισμός, πνευματική αμβιβληστροειδοπηξία, βιτρεκτομή με χρήση laser ή/και κρυοπηξία και ένθεση ειδικών αερίων ή σιλικόνης). Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το ποιά τεχνική θα εφαρμοστεί, καθώς και για το εάν αυτή θα γίνει υπό τοπική ή γενική αναισθησία θα εξαρτηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποκόλλησης.
Θα αποκατασταθεί η όραση μετά τη θεραπεία ;
Η έκταση, το είδος της βλάβης και ο χρόνος που μεσολαβεί για την αντιμετώπισή της, είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της όρασης. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και σχεδόν πάντοτε προκαλεί τύφλωση εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό, εάν παρουσιάζεται συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση.
Dr Αρχιμήδης Κοσκοσάς
Χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Eιδικός σε παθολογία και χειρουργική παθήσεων αμφιβληστροειδούς και ωχράς κηλίδας.
email: arkoskosas@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε καταρράκτη;