Το πλύσιμο ρούχων είναι στις υποχρεωτικές δουλειές του σπιτιού για όλους, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τα παπούτσια.
Όμως, ακριβώς όπως και τα ρούχα μας, τα παπούτσια θέλουν κι αυτά τη δική τους φροντίδα τους, αν θέλουμε να έχουμε τα πόδια μας υγιή και ασφαλή από τα βακτήρια. Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο του παπουτσιού και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο, ο χρόνος και η μέθοδος καθαρισμού μπορεί να διαφέρουν από ζευγάρι σε ζευγάρι. Σημαντικότατο ρόλο παίζουν, επίσης, το επίπεδο δραστηριότητάς σας και το πόσο συχνά φοράτε τα παπούτσια σας.
Πόσο συχνά πρέπει, λοιπόν, να καθαρίζω τα παπούτσια μου;
Σύμφωνα με την Fabiana Rigamonti, επικεφαλής σχεδιάστρια της εταιρείας Aerosoles, αυτό εξαρτάται από τον τύπο του παπουτσιού, το υλικό και το πόσο συχνά τα φοράτε. «Θα έλεγα [να καθαρίζετε τα παπούτσια σας] κάθε δύο εβδομάδες ή μόλις αρχίσουν να φαίνονται βρόμικα», λέει η Rigamonti.
Η συνεπής φρροντίδα είναι επίσης σημαντική εάν φοράτε ένα συγκεκριμένο παπούτσι καθημερινά.
«Το χρονικό πλαίσιο συνήθως διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά αν φοράτε [τα ίδια] παπούτσια κάθε μέρα για το γυμναστήριο, για τη δουλειά κλπ., μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να καθαρίζετε τα παπούτσια σας… κάθε δύο με τέσσερις εβδομάδες», λέει ο ποδίατρος/ποδολόγος Mohammad Rimawi.
Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή των παπουτσιών;
Ενώ η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός μπορεί να παρατείνουν τον χρόνο των υποδημάτων σας, ο βασικός λόγος που πρέπει να καθαρίζετε τα παπούτσια σας είναι για λόγους υγιεινής.
«Τα παπούτσια μεταφέρουν πάρα πολλά βακτήρια, οπότε ο τακτικός καθαρισμός θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των οσμών, της βρομιάς και των βακτηρίων που συσσωρεύονται από την τακτική χρήση», λέει η Rigamonti.
«Και τα δύο πόδια μαζί έχουν πάνω από 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες. Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος για την επιφάνεια των ποδιών. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν ιδρώτα, ο ιδρώτας παράγει βακτήρια ή «προσκαλεί» βακτήρια στο δέρμα, το οποίο στη συνέχεια παράγει οσμή», λέει ο Rimawi.
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να καθαρίζουμε τα παπούτσια μας: για να προστατεύουμε τα πόδια μας από τους μύκητες ή άλλα βακτήρια.
«Κάθε φορές που αναπτύσσεται υγρασία ή ιδρώτας, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν βακτήρια και μύκητες και ο καθαρισμός των παπουτσιών που φοράτε καθημερινά είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά εάν ιδρώνετε», λέει ο Rimawi.
Επίσης, περπατώντας με τα παπούτσια που φοράτε έξω μέσα στο σπίτι, μεταφέρετε επίσης αλλεργιογόνα και ακόμη περισσότερα βακτήρια.
Τι προϊόντα χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το εσωτερικό των παπουτσιών;
Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της εσωτερικής σόλας του παπουτσιού ή από το αν φοράτε πρόσθετους πάτους.
«Κάποιοι αθλητικοί πάτοι μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Το νερό και το ξίδι πάνω σε μαλακό πανί μπορούν να καθαρίσουν και επίσης να εξαλείψουν κάποιες οσμές», λέει η Rigamonti.
Συνήθως, κάθε μάρκα έχει οδηγίες φροντίδας για τους πάτους και το αν μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο ρούχων. Διαφορετικά, ο ποδολόγος συνιστά πλύσιμο στο χέρι, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Αλλά τα πιο απαραίτητα προϊόντα για τον καθαρισμό του εσωτερικού (και του εξωτερικού μέρους) ενός παπουτσιού είναι ένα πετσετέ πανάκι, απορρυπαντικό για τα πιάτα και οι βούρτσες για παπούτσια. Τα παπούτσια φτιάχνονται με ευαίσθητα υλικά και η χρήση σκληρών χημικών μπορεί να καταστρέψει το ύφασμα και το χρώμα τους.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιστορική εξέλιξη: Μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία καρδιά που διέσχισε τον Ατλαντικό
Σωματική δραστηριότητα και υγεία: Κι όμως, οι βραδινοί τύποι κερδίζουν στα σημεία
Γονιδιακή ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για το Αλτσχάιμερ