Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία για πνευμονία
Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των κρουσμάτων πνευμονίας κάθε χρόνο οφείλονται άμεσα ή έμμεσα στη γρίπη, καθώς και ότι ποσοστό έως 20% των πασχόντων από πνευμονία χάνουν τελικά τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή, λέει ο δρ Δημοσθένης Μπούρος, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».
«Κάθε μόλυνση των πνευμόνων από βακτήριο ή ιό απαιτεί άμεσο έλεγχο από ειδικό ιατρό, διότι αν η κατάσταση είναι βαριά ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί διασωλήνωση και νοσηλεία στην εντατική», τονίζει.
Η πνευμονία αναπτύσσεται όταν γεμίζουν με υγρά και πύον οι κυψελίδες των πνευμόνων (είναι οι μικροσκοπικοί ασκοί βαθιά στους πνεύμονες όπου γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα), με συνέπεια να εμποδίζεται η λειτουργία τους και να προκαλούνται συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πυρετός με ρίγη, πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, γρήγορη αναπνοή και κόπωση, ενώ ειδικά στους ηλικιωμένους παρατηρείται και νοητική σύγχυση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή και αποφασίζει αν χρειάζεται νοσηλεία με βάση 5 συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι:
* Το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς (ιδίως το αν έχει νοητική σύγχυση)
* Πόσο έχει επηρεαστεί η αναπνευστική λειτουργία του (ύποπτη ένδειξη είναι όταν ο ασθενής παίρνει πάνω από 30 ανάσες το λεπτό)
* Αν έχουν προσβληθεί άλλα όργανα όπως ο νεφρός (αυτό φαίνεται με μέτρηση των επιπέδων της ουρίας στο αίμα, με ύποπτες τις τιμές της που υπερβαίνουν τα 20 mg/dl)
* Αν έχει πέσει η πίεσή του (η μεγάλη ή συστολική πίεση να είναι κάτω από 90 mmHg και η μικρή ή διαστολική κάτω από 60 mmHg).
* Αν έχει ηλικία άνω των 65 ετών.
Αν ο ασθενής πληροί 1 ή κανένα από αυτά τα κριτήρια, η πνευμονία του θα αντιμετωπιστεί εκτός απροόπτου στο σπίτι.
Αν πληροί 2 κριτήρια, θα νοσηλευθεί μεν, αλλά σε κοινό θάλαμο.
Αν πληροί 3 κριτήρια, θα χρειασθεί νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, ενώ από κει και πέρα η πνευμονία του θα είναι βαριά και θα διατρέχει ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου, κατά τον δρα Μπούρο.
Στην πραγματικότητα, «η θνητότητα κατά τις επόμενες 30 ημέρες σε συνάρτηση με τα κριτήρια αυτά κυμαίνεται μεταξύ 0 και 1% για τα άτομα που πληρούν κανένα ή έστω 1 κριτήριο», εξηγεί. «Στα άτομα όμως που πληρούν 2 κριτήρια, η θνητότητα φθάνει το 9,2%, σε όσα πληρούν 3 κριτήρια είναι γύρω στο 14,5% και σε όσα πληρούν 4 κριτήρια φθάνει το 40%. Στους ασθενείς, τέλος, που πληρούν και τα 5 κριτήρια, η θνητότητα εγγίζει το 57%, δηλαδή η ζωή τους βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πνευμονία οφείλεται σε εισβολή του βακτηρίου στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (ή πνευμονιόκοκκος), οπότε αντιμετωπίζεται με συνδυασμένη αντιβιοτική αγωγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πνευμονία: Ένας δολοφόνος υπεράνω υποψίας
5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πνευμονία
Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία
Ποιοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν πνευμονία
Γρίπη-πνευμονία: Πότε και με ποια σειρά πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός