Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Κατά την έμμηνο ρύση υπάρχει ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο έξω από τη μήτρα, άρα αυτό και μόνο του αποτελεί ένα αντισυλληπτικό μέσο. Στην πραγματικότητα, όμως η μεταβλητότητα του έμμηνου κύκλου είναι ο βασικός λόγος που δεν καθιστά προσωρινά μη γόνιμες τις γυναίκες.
Ο τυπικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, χωρισμένος σε φάσεις. Με λίγα λόγια, στη πρώτη φάση ένα υγιές ωάριο αναπτύσσεται στις ωοθήκες. Κατόπιν στην επόμενη φάση, που ακολουθεί την ωορρηξία είναι η προπαρασκευαστική περίοδος, για να συναντηθεί το ωάριο με το σπέρμα στις σάλπιγγες.
Έτσι:
Ημέρες 1-5: Η έμμηνος ρύση αρχίζει και ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο εξέρχεται από τη μήτρα.
Ημέρες 6 -10: Τα οιστρογόνα προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων του ενδομητρίου στη μήτρα για να δημιουργηθεί και πάλι ένα νέο ωάριο.
Ημέρες 11-18: Γίνεται η ωοθυλακιορρηξία , η οποία αποτελεί την κορυφή της γυναικείας γονιμότητας και συμβαίνει, όταν ένα ώριμο ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα ωάριο μέσα στις σάλπιγγες.
Ημέρες 19-28: Ορμονικές εκκρίσεις ωθούν την μήτρα, ώστε δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την εμφύτευση του εμβρύου. Ακολουθεί η γονιμοποίηση.
Εάν, σε αυτές τις τελικές ημέρες, το σπέρμα δεν φτάσει ποτέ το απελευθερωμένο ωάριο, ο έμμηνος κύκλος αρχίζει εκ νέου. Σε αντίθετη περίπτωση, ξεκινά η εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, οι εν λόγω δείκτες έμμηνου ρήσης δεν είναι ίδιες για κάθε γυναίκα, έτσι ακόμα κι αν αυτό μπορεί να φαίνεται απίθανο, είναι δυνατό να μείνετε έγκυος ενώ έχετε περίοδο.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com