Iatropedia

Πότε ο εμφραγματίας να μεταφέρεται στο νοσοκομείο;

Με σημαντική καθυστέρηση φτάνουν στο νοσοκομείο οι ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου γεγονός που πολλές φορές κοστίζει την ίδια τους την ζωή. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την 1η αιτία θανάτου στην Ελλάδα σήμερα, καθώς μόνο το 30% των ασθενών φτάνει στο νοσοκομείο εντός των τριών πρώτων ωρών από την εκδήλωση του.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το 30% των συνολικών περιστατικών εμφράγματος στην Ελλάδα, απευθύνεται στο σύστημα υγείας σε λιγότερο από 3 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα σε μέσο χρόνο τα 131 λεπτά για τους άντρες και 162 λεπτά για τις γυναίκες. Το υπόλοιπο 70% των περιστατικών αντιμετωπίζονται από κάποιον επαγγελματία υγείας σε περισσότερο από 3 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Κοινωνική Καμπάνια Ενημέρωσης «Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή» που αφορά στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και τους τρόπους έγκαιρης αντιμετώπισης του.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κύριος Ιωάννης Καλλικάζαρος, και κύριος Στέφανος Φούσας, τόνισαν την σοβαρότητα του θέματος που προσεγγίζει η κοινωνική καμπάνια, καθώς

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα και παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση, έδειξαν ότι η πλειοψηφία του κοινού, 7 στους 10, γνωρίζει ότι η αθηρωματική πλάκα ευθύνεται για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου, ενώ 6 στους 10 θεωρούν λανθασμένα ότι τα συμπτώματα είναι κοινά σε άνδρες και γυναίκες.

Όσο αφορά τον τρόπο αντίδρασης, 7 στους 10 θα καλούσαν ασθενοφόρο για την μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο, ενώ 1 στους 10 θα οδηγούσε προς το κοντινότερο νοσοκομείο, κάτι το οποίο δεν προτείνεται για την βέλτιστη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 5% του δείγματος γνωρίζουν την χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 112.

Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή

Ο Υπεύθυνος του προγράμματος Stent for Life για την Ελλάδα και μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ, κύριος Ιωάννης Κανακάκης, παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης «Δράσε Τώρα. Σώσε μια Ζωή», όπως επίσης και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν την σημασία του παράγοντα χρόνου στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό και τους ασθενείς με ιστορικό οξέως στεφανιαίου συνδρόμου για τους παράγοντες που το προκαλούν, τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής σε περίπτωση εμφράγματος για την άμεση αναγνώριση τους, τα διαφορετικά συμπτώματα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ασθενείς καθώς και η μείωση του χρόνου μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και της έναρξης κατάλληλης θεραπείας όλων των περιστατικών, σε λιγότερο από 60 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι επαρκής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από εμφράγματα. Μεταξύ των μηνυμάτων που προβάλλονται, εκτός από τον αριθμό του ΕΚΑΒ 166, γίνεται αναφορά και στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στον οποίο μπορεί κάποιος να απευθύνεται για άμεση βοήθεια από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.