ΠΟΥ: Η Ευρώπη γερνάει – Περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τους εφήβους το 2024

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλικιωμένοι
Τι αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πότε θα υπερβούν οι ηλικιωμένοι και τους 25άρηδες.

Η Ευρώπη γερνάει με μεγάλη ταχύτητα και σύντομα οι ηλικιωμένοι θα είναι περισσότεροι από τους νέους, προειδοποιεί ο ευρωπαϊκός κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ευρώπη προηγείται κατά τουλάχιστον έξι δεκαετίες της αντίστοιχης παγκόσμιας τάσης, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβεί γύρω στο 2064. Πολύ πριν από αυτό, όμως, το 2050, οι ηλικιωμένοι στην Ευρώπη θα είναι περισσότεροι και από τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Τις προβλέψεις αυτές κάνει ο ΠΟΥ σε νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση έχει ως θέμα την υγιή γήρανση του πληθυσμού. Και αυτό, διότι ο στόχος δεν είναι απλώς να ζούμε περισσότερο, αλλά να ζούμε περισσότερο με καλή υγεία.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ καλύπτει 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΠΟΥ, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στην Ευρώπη θα υπερβούν σημαντικά τους 15χρονους στην Ευρώπη έως το 2024. Κύριες αιτίες της πληθυσμιακής μεταστροφής είναι τρία δημογραφικά γεγονότα: οι γεννήσεις, οι θάνατοι και η μετανάστευση.

Οι γυναίκες της Ευρώπης έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, τονίζει ο ΠΟΥ. Οι άνδρες έχουν το τρίτο υψηλότερο (μετά τη Βόρειο Αμερική και την Ωκεανία).

Η τάση αυτή σημαίνει νέες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις για την γηραιά ήπειρο. Και αυτό διότι η παράταση του προσδόκιμου ζωής συχνά είναι συνώνυμη με την φθίνουσα υγεία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ηλικιωμένοι

Για να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος αυτός, ο ΠΟΥ τονίζει πως οι ηλικιωμένοι πρέπει να τηρήσουν βασικούς κανόνες προάσπισης της υγείας. Χρειάζονται υγιεινή διατροφή και  ήπια άσκηση επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Η άσκηση αυτή είναι μπορεί να είναι το περπάτημα με γρήγορο βήμα, αλλά ακόμα περισσότερο θα ωφεληθούν εάν βάλουν στη ζωή τους και δραστηριότητες που προάγουν:

  • Την ισορροπία
  • Την κινητικότητα
  • Την διατήρηση της μυϊκής μάζας (ασκήσεις αντιστάσεως ή με βάρη)
  • Την οστική πυκνότητα

«Η ενασχόληση με ακόμα περισσότερη άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία κατά 35%», τονίζει ο ΠΟΥ. Αυτό οφείλεται στο ότι άσκηση και διατροφή έχουν άμεση συσχέτιση με την ανάπτυξη και την πρόληψη βασικών μη-μεταδοτικών νοσημάτων όπως:

  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Ο καρκίνος
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η άνοια
  • Τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Φωτογραφία: iStock