ΠΟΥ: Τροπικός ιός από τις σκνίπες προκαλεί δεκάδες θανάτους στην Ινδία τους τελευταίους μήνες
Τεράστια αύξηση στις λοιμώξεις από τον ιό Chandipura – ένα παθογόνο που μεταδίδεται με το τσίμπημα σκνίπας και κοστίζει τη ζωή σε πολλούς ασθενείς – καταγράφει η Ινδία το εφετινό καλοκαίρι, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει σε επιδημιολογικό δελτίου που εξέδωσε, από τις αρχές Ιουνίου έως τις 15 Αυγούστου, 245 άνθρωποι παρουσίασαν σύνδρομο οξείας εγκεφαλίτιδας εξαιτίας του. Οι 82 από αυτούς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή (θνησιμότητα 33%).
Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, ο ιός Chandipura είναι ενδημικός στην Ινδία και τακτικά παρατηρούνται συρροές κρουσμάτων. Η εφετινή έξαρση, όμως, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες!
Η προηγούμενη μεγάλη συρροή κρουσμάτων είχε παρατηρηθεί το 2003. Τότε είχαν αναφερθεί 329 κρούσματα στην πολιτεία Άντρα Πραντές (Andhra Pradesh). Οι 183 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.
Ο ιός Chandipura προκαλεί σποραδικά κρούσματα και μικρές εξάρσεις οξείας εγκεφαλίτιδας στις δυτικές, νότιες και κεντρικές περιοχές της Ινδίας. Κάθε 4-5 χρόνια, εξ άλλου, προκαλεί συρροή κρουσμάτων στην πολιτεία Γκουτζαράτ (Gujarat).
Τα κρούσματα του ιού είναι πιο συχνά την εποχή των μουσώνων. Και αυτό διότι μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων εντόμων – συχνά σκνίπες, αλλά και κουνούπια ή τσιμπούρια. Στο Γκουτζαράτ μεταδίδεται κυρίως από τις σκνίπες (φλεβοτόμοι papatasi).
Απειλεί κυρίως τα παιδιά
Στις προηγούμενες εξάρσεις, η θνησιμότητα από τον ιό Chandipura ήταν ακόμα υψηλότερη. Κυμαινόταν από 56% έως 75%.
Η νόσος προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους (ηλικίες 15 ετών και κάτω). Εκδηλώνεται με πυρετό που μπορεί να εξελιχθεί σε σπασμούς, κώμα και θάνατο. Στα παιδιά έχει υψηλή θνησιμότητα εντός 48 έως 72 ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα είναι συμβατά με αυτά του συνδρόμου οξείας εγκεφαλίτιδας.
Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί σε άλλες χώρες, τονίζει ο ΠΟΥ. Ωστόσο είναι πιθανό να υπάρχει και αλλού στην Ασία ή ακόμα και στην Αφρική, διότι οι σκνίπες που τον μεταδίδουν ενδημούν σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.
Φωτογραφία: iStock