Iatropedia

«Πράσινο φως» στα επικαιροποιημένα εμβόλια mRNA για την COVID-19

vaccine COVID

Τα εμβόλια εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ όπου θα αρχίσουν να διατίθενται τις προσεχείς ημέρες.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια mRNA για την COVID-19, τα οποία στοχεύουν στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα από την περασμένη άνοιξη, ενέκρινε η αρμόδια Αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna στοχεύουν στο στέλεχος JN.1, με έμφαση στην παραλλαγή KP.2

Το στέλεχος JN.1 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι επίσης γνωστό ως ΒΑ.2.86.1.1. Η παραλλαγή ΚΡ.2 του στελέχους αυτού περιέχει τις μεταλλάξεις R346T και F456L στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Η πρωτεΐνη-ακίδα είναι αυτή που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να μπορέσει να τα μολύνει.

Οι παραλλαγές του στελέχους JN.1 που φέρουν έστω και μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T επικρατούν και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η FDA είχε ζητήσει τον Ιούνιο από τις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν εμβόλια που θα κάλυπταν από τα στελέχη που προκαλούν την καλοκαιρινή έξαρση της COVID, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχουν καλύτερη προστασία από την ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων. Τα προγενέστερα εμβόλια στοχεύουν ένα στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο δεν κυκλοφορεί πλέον.

«Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για πρόληψη της COVID-19», δήλωσε ο Dr. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων της FDA. «Δεδομένου ότι φθίνει η ανοσία του πληθυσμού από προηγούμενη έκθεση στον ιό και από προγενέστερο εμβολιασμό, ενθαρρύνουμε σθεναρά όσους πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Τα εμβόλια εγκρίθηκαν για χορήγηση σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, καθώς και για τους ενήλικες.

Φωτογραφία: iStock