Iatropedia

Προδιαβήτης το καμπανάκι κινδύνου για την Υγεία μας

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 εμφάνισαν αρχικά προδιαβήτη. Το αντίθετο δεν ισχύει. Δηλαδή, όσοι έχουν προδιαβήτη ΔΕΝ αναπτύσσουν σίγουρα διαβήτη.

Ο προδιαβήτης είναι η κατάσταση στη οποία κάποιος έχει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (ενός είδους ζαχάρου) στο αίμα του, πάνω από το φυσιολογικό όριο, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να χαρακτηριστεί διαβήτης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση 79 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του διαβήτη. Μόνο το 11% από αυτούς αναπτύσσει τελικά διαβήτη μέσα σε 3 χρόνια.

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουνσακχαρώδη διαβήτη, προκαλούν και τον προδιαβήτη: ο τρόπος ζωής (διατροφή και άσκηση) και το οικογενειακό ιστορικό (αν είχε κάποιος στην οικογένεια).

Η διάγνωση του προδιαβήτη γίνεται με διάφορες εξετάσεις αίματος (γλυκόζη νηστείας, καμπύλη ανοχής γλυκόζης, κλπ), τα αποτελέσματα των οποίων είναι άνω του φυσιολογικού, αλλά δεν φτάνουν τα επίπεδα του διαβήτη. Φυσιολογική γλυκόζη νηστείας έχουμε όταν τα επίπεδα γλυκόζης της αιματολογικής εξέτασης είναι κάτω από 100 mg/dl.

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο (με αποτέλεσμα προβλήματα στην καρδιά). Από την άλλη άτομα με διαβήτη έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με προδιαβήτη μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Όσο τρομακτικός, λοιπόν, και αν φαίνεται ο προδιαβήτης είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε την κατάσταση σαν ένα σήμα κινδύνου. Δείτε το σαν μια μοναδική ευκαιρία να κάνετε αλλαγές στο τρόπο ζωής σας και να καθυστερήσετε ή και να αποφύγετε την εμφάνιση του Διαβήτη!

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για το σακχαρώδη διαβήτη

Πότε το αλκοόλ συνδυάζεται με το διαβήτη;

Ο διαβήτης «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη