Iatropedia

Προειδοποίηση από επιστήμονες: Η μελατονίνη μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου

H μελατονίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής (συνήθως χωρίς καν έγκριση γιατρού).

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Microorganisms έδειξε ότι η μελατονίνη, παρά τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τον ρόλο της στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου, θα μπορούσε να εντείνει τη φλεγμονή του εντέρου και να βλάψει τη δράση της μικροχλωρίδας (μικροβίωμα) του εντέρου.

Αυτή η συγκέντρωση βακτηρίων και άλλων μικροβίων παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, βοηθώντας στην πέψη και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια διαταραγμένη ισορροπία μεταξύ ανθυγιεινών και υγιών μικροβίων στο έντερο θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει σε προβλήματα, όπως η αύξηση βάρους, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και άλλες διαταραχές υγείας.

Γνωστή και “ορμόνη του ύπνου”, η μελατονίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής (συνήθως χωρίς καν έγκριση γιατρού) από άτομα που υποφέρουν από προβλήματα ύπνου.

“Γενικά θεωρείται ότι είναι ακίνδυνη. Εξάλλου, είναι μια ορμόνη και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ύπνου. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την λήψη ορμονικών συμπληρωμάτων και ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία”, δήλωσε η δρ. Cristina Ribeiro de Barros Cardoso, καθηγήτρια ανοσολογίας και νευροανοσοενδοκρινολογίας στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών Ribeirão Preto (FCFRP-USP) στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Το εργαστήριο της δρ. Cardoso διεξάγει έρευνα για φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Αυτές οι διαταραχές προκύπτουν από ανώμαλη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων στην υπερβολική αντίδραση σε ένα παθογόνο, με καταστροφικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου και σοβαρά κλινικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, συνεχή διάρροια, αιμορραγία και κόπωση.

Η θεραπεία συνεπάγεται την καταστολή ή την αναστολή της ανοσολογικής απόκρισης, προκειμένου να μειωθεί η υπερβολική φλεγμονή που βλάπτει το έντερο.

Εκτός από τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ανοσοβιολογικά φάρμακα, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά για μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι οικονομικά προσιτά για τους περισσότερους ασθενείς.

“Το εργαστήριό μας εργάζεται για να επιτύχει καλύτερη κατανόηση αυτών των ασθενειών και να προτείνει νέες θεραπείες που είναι πιο οικονομικά προσιτές”, είπε η δρ. Cardoso.

Εκτός από το πρόβλημα του οικονομικού κόστους, πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καλά ακόμη και στις πιο προηγμένες θεραπείες και πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμημάτων του εντέρου. Αυτές οι επεμβατικές θεραπείες έχουν εξαιρετικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. “Γι’ αυτόν τον λόγο, τα τελευταία χρόνια έχουμε επιδιώξει νέες θεραπευτικές επιλογές, βασισμένες κυρίως στη διαμόρφωση ή ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης”, είπε η ίδια.

Η δρ. Cardoso και η ομάδα της έχουν χρόνια εμπειρίας στην έρευνα ορμονών και πρόσφατα άρχισαν να επικεντρώνονται στην μελατονίνη.

“Κοιτάξτε, δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι η μελατονίνη δεν έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Αντίθετα μάλιστα. Υπάρχουν λίγες σχετικά μελέτες ή αναφορές που να δείχνουν ανεπιθύμητες παρενέργειες”, είπε.

Η μελατονίνη μπορεί πράγματι να δράσει ως αντιοξειδωτικό και να βελτιώσει αρκετές φυσιολογικές ή παθολογικές καταστάσεις.

“Ξεκινήσαμε σε αυτήν την μελέτη με την υπόθεση ότι θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια νέα θεραπεία για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Αλλά προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ακριβώς το αντίθετο και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο”, είπε.

Η μελέτη περιελάμβανε ένα πείραμα στο οποίο προκλήθηκε κολίτιδα σε ποντίκια και τους δόθηκε θεραπεία με μελατονίνη. Η κατάστασή τους αντί να βελτιωθεί χειροτέρεψε:

“Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η φλεγμονή του εντέρου των ζώων έγινε πολύ, πολύ χειρότερη”, επισήμανε η δρ. Cardoso.

“Στη συνέχεια αρχίσαμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε το γιατί. Διαπιστώσαμε ότι η μελατονίνη είχε θετική επίδραση στην ασθένεια εάν αγνοούνταν η επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και αν τα ποντίκια λάμβαναν θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος για την εξάλειψη όλων των βακτηρίων”, πρόσθεσε.

Η αρνητική επίδραση της μελατονίνης, λοιπόν, εξαρτάται από τα βακτήρια που ζουν στο έντερο και σχετίζονται και με φλεγμονώδεις ασθένειες της περιοχής.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της μικροχλωρίδας του εντέρου αυξάνουν τη φλεγμονή και απορυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στη θεραπεία με μελατονίνη, καταστρέφοντας το πεπτικό σύστημα.

“Ποιο είναι το νόημα όλων αυτών; Θα έλεγα απλά πως ό,τι λάμπει, δεν είναι απαραίτητα χρυσός. Θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τα φάρμακα, τα συμπληρώματα ορμονών ή τις ορμόνες που προσφέρονται ως συμπληρώματα διατροφής. Αγοράζεις ένα συμπλήρωμα διατροφής σε ένα φαρμακείο και πιστεύεις ότι δεν είναι φάρμακο, δεν θα αλλάξει τίποτα στο σώμα σου, θα κάνει μόνο καλό γιατί πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Είναι μια ορμόνη και η ρύθμιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ λεπτή”, κατέληξε η δρ. Cardoso.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροφές με μελατονίνη για καλύτερο ύπνο

Μελατονίνη: Τι παρενέργειες μπορεί να έχουν τα συμπληρώματα που πολλοί παίρνουν για καλύτερο ύπνο

Ασβέστιο: Προσοχή με τα συμπληρώματα – Όλες οι χρήσεις, παρενέργειες και ποιοι πρέπει να ΜΗΝ τα παίρνουν

φωτό: iStock