Προειδοποίηση: Τα κατοικίδια κολλάνε εύκολα την COVID-19 από τους ιδιοκτήτες τους – Τι πρέπει να ξέρετε
Το ότι ιδιοκτήτες κατοικιδίων μεταδίδουν την COVID-19 στον σκύλο ή την γάτα τους έχει ήδη τεκμηριωθεί στο παρελθόν. Αλλά μέχρι τώρα τα κατοικίδια θεωρούνταν αμελητέος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, καθώς ο εμβολιασμός και άλλα μέτρα μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε περισσότερο τον πιθανό κίνδυνο που ενέχουν οι λοιμώξεις στα ζώα.
Πώς έγινε η έρευνα για την COVID-19 στα κατοικίδια
Προς αυτήν την ερευνητική κατεύθυνση ο δρ. Els Broens και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, μελέτησαν σκύλους και γάτες ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στην COVID-19. Μια κινητή κτηνιατρική κλινική μονάδα επισκέφθηκε τα σπίτια των ιδιοκτητών που είχαν βρεθεί θετικοί τις τελευταίες δύο έως 200 ημέρες και έλαβαν στοματικά και ορθικά επιχρίσματα και δείγματα αίματος από τις γάτες και τα σκυλιά τους.
Τα επιχρίσματα χρησιμοποιήθηκαν σε τεστ PCR, τα οποία παρέχουν ενδείξεις τρέχουσας λοίμωξη. Τα δείγματα αίματος ελέγχθηκαν και για αντισώματα, τα οποία παρέχουν στοιχεία προηγούμενης μόλυνσης.
Περίπου 156 σκύλοι και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά ελέγχθηκαν συνολικά. Έξι γάτες και επτά σκύλοι (4,2%) είχαν θετικά τεστ PCR και 31 γάτες και 23 σκύλοι (17,4%) βρέθηκαν θετικά για αντισώματα.
Έντεκα από τους 13 ιδιοκτήτες των οποίων τα κατοικίδια είχαν θετικά τεστ PCR συμφώνησαν να υποβληθούν τα κατοικίδιά τους σε δεύτερο γύρο τεστ μία έως τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο. Και τα 11 ζώα βρέθηκαν θετικά σε αντισώματα, επιβεβαιώνοντας ότι είχαν COVID-19. Τρεις γάτες ήταν θετικές σε τρίτο τεστ PCR που έγινε ακόμα πιο μετά. Τελικά, όλα τα ζώα με θετικό τεστ PCR πέρασαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την COVID-19 και είχαν αρνητικά τεστ PCR.
Οκτώ γάτες και σκύλοι που ζούσαν στα ίδια σπίτια με τα κατοικίδια ζώα που ήταν θετικά στον κορονοϊό, έκαναν επίσης τεστ σε αυτό το δεύτερο στάδιο για να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού μεταξύ κατοικίδιων. Κανένα δεν ήταν θετικό, υποδηλώνοντας ότι ο κορονοϊός ΔΕΝ μεταδίδεται μεταξύ κατοικίδιων ζώων που ζουν σε στενή επαφή μεταξύ τους.
Με το 20,4% των κατοικίδιων ζώων να έχουν αντισώματα για τον κορονοϊό, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η COVID-19 είναι πολύ διαδεδομένη σε κατοικίδια των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν την νόσο.
Οι ερευνητές λένε ότι μαζί με άλλες μελέτες που δείχνουν ότι τα ποσοστά COVID-19 είναι υψηλότερα σε κατοικίδια ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους, η πιο πιθανή οδός μετάδοσης είναι από τον άνθρωπο στο κατοικίδιο, παρά το αντίθετο.
Ο δρ. Broens προσθέτει: “Εάν έχετε COVID-19, θα πρέπει να αποφύγετε την επαφή με την γάτα, ή τον σκύλο σας, όπως θα κάνατε και με άλλους ανθρώπους. Το κύριο μέλημα, ωστόσο, δεν είναι η υγεία των ζώων. Άλλωστε τα ζώα είχαν μόνο ήπια, ή καθόλου συμπτώματα της COVID-19.
Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι τα κατοικίδια ζώα θα λειτουργήσουν ως δεξαμενή του ιού και ίσως τον επαναφέρουν στον ανθρώπινο πληθυσμό, αν αργότερα ο κορονοϊός εξελιχθεί ώστε να μεταδίδεται και από τα κατοικίδια προς τον άνθρωπο.
Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από κατοικίδιο σε άνθρωπο. Έτσι, παρά τον σχετικά υψηλό επιπολασμό των κατοικίδιων ζώων από τα θετικά στην COVID-19 νοικοκυριά, φαίνεται απίθανο αυτήν τη στιγμή τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην πανδημία«.
Αυτό το άρθρο βασίζεται στην προφορική παρουσίαση #606 στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID). Το υλικό έχει αξιολογηθεί από επιτροπή του συνεδρίου. Η έρευνα δεν έχει ακόμη υποβληθεί για δημοσίευση.
Πηγή: https://scitechdaily.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Τι συνέβη στην Αγγλία
Κορωνοϊός: Αυτό το σύμπτωμα προειδοποιεί για σοβαρή Covid-19