Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τις παθήσεις τις καρδιάς, από τις οποίες χάνουν τη ζωή τους στη Ελλάδα πάνω από 50.000 άτομα, έρχονται τις επόμενες μέρες για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες. Το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς και καταγραφή των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.
Σύμφωνα με την αρμόδια για το πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “Δοξιάδη”, γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι πιο ειδικές εξετάσεις θα γίνουν στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Δηλαδή σε άνδρες 40 έως 70 ετών και γυναίκες 50 έως 70 ετών, όπως εξηγεί η ίδια στο iatropedia.gr.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με σύγχρονους όρους. Με το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, επιχειρείται η επένδυση σε όλα εκείνα που έμεναν επί τόσα χρόνια στο περιθώριο και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με πάνω από είκοσι δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκ ευρώ», ανέφερε.
Πρόγραμμα «Δοξιάδης»: Δωρεάν εξετάσεις για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Ο καρδιαγγειακός έλεγχος περιλαμβάνει επίσκεψη σε γιατρό, κλινική εξέταση και δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αυτές περιλαμβάνουν εργαστηριακές βιοχημικές εξετάσεις, αλλά και τη χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου, μέσω του οποίου ο γιατρός θα λάβει πληροφορίες για την πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία και είναι προδιαθεσικός παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτά καταλήγουν σε στεφανιαία νόσο και καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια, από τα οποία χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα περίπου 17.000 άνθρωποι τον χρόνο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως το 50% των συνολικά 50.000 ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως στη χώρα μας από καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν έχει παρουσιάσει προηγουμένως κανένα σχετικό σύμπτωμα.
Εξαιτίας των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει αποδειχθεί, επίσης, πως χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής μας.
Mε βάση τα ευρήματα μελετών που έχουν γίνει στοχευμένα στη χώρα μας, μάλιστα, η πρόληψη είναι διαχρονικά υποβαθμισμένη, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, νοσήματα που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.
Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνδρες και γι’ αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος “Δοξιάδη” περιλαμβάνει άνδρες κατά μια δεκαετία νεότερους από τις γυναίκες (40-70 ετών οι άνδρες και 50-70 οι γυναίκες).
Να σημειωθεί πως τεστ κοπώσεως δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία αυτή, καθώς δεν προβλέπεται στον υγιή πληθυσμό από κανένα πρωτόκολλο δημόσιας Υγείας. Η εξέταση αυτή συστήνεται στον πολίτη, μόνο εφόσον υπάρξουν ευρήματα στον αρχικό καρδιολογικό έλεγχο.
Πώς θα ειδοποιηθούν οι 5,5 εκατομμύρια δικαιούχοι του προγράμματος
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι έλληνες πολίτες και οι πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική Επικράτεια, ηλικίας από 30 έως και 70 ετών.
Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων SMS σε 5,5 εκατομμύρια, άνδρες και γυναίκες των παραπάνω ηλικιακών ομάδων, που διαθέτουν ΑΜΚΑ και έχουν άυλη συνταγογράφηση.
Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν άυλη θα απευθύνονται στα συνεργαζόμενα Κέντρα, τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος (όπως έγινε και με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά) και μέσω αυτών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού δίνοντας απλά το ΑΜΚΑ τους,
Τα παραπεμπτικά θα εκδίδονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων, ενώ όσοι δεν διαθέτουν άυλη θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους σε συνεργαζόμενο Κέντρο της περιοχής τους, (δημόσιο ή ιδιωτικό).
Όλοι οι γιατροί που θα συμβληθούν με το πρόγραμμα (προσωπικοί γιατροί, ιδιώτες γιατροί και γιατροί του δημοσίου) και σύμφωνα με σχετική διάταξη που έχει ψηφίσει το Υπουργείο Υγείας για τις δράσεις του “Δοξιάδη”, θα αμειφθούν ξεχωριστά για τις ιατρικές εξετάσεις και πράξεις.
Πρόγραμμα «Δοξιάδης»: Τι έπεται
Στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό, έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 4 προγράμματα.
Εκτός από αυτό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, που αφορά 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και το Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, που απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει, επίσης, εντός Φεβρουαρίου.
Ακολουθεί το Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, που απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και έως τις αρχές Μαρτίου.
Όμως, τα προγράμματα πρόληψης στον πληθυσμό δεν σταματούν εδώ. Εντός του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικό Πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα, με ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, ενώ στα σχέδια του υπουργείου Υγείας εντάσσεται και Πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος, σε πολίτες υψηλού κινδύνου, με πιλοτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε, επίσης, και πρόγραμμα οδοντιατρικών προληπτικών εξετάσεων, με τη χρήση του voucher Dentist Pass, το οποίο θα καλύψει 600.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν κάλυψη για τον έλεγχο της στοματικής υγιεινής του παιδιού, φθορίωση δοντιών, καθαρισμό και οδηγίες στοματικής υγιεινής για παιδιά και γονείς.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.