Iatropedia

Πρωινό: Από τι κινδυνεύετε αν το παραλείψετε

Close up of cup of coffee and buffet breakfast in hotel restaurant.

Η παράλειψη του πρώτου γεύματος της ημέρας δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος

Κάποιοι λένε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Το κατά πόσον αυτό είναι αλήθεια είναι κάτι που συζητιέται. Ωστόσο, η παράλειψη του πρώτου γεύματος της ημέρας δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος, ενώ μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του. Ο δρ Francisco Lopez-Jimenez, καρδιολόγος στη Mayo Clinic, εξηγεί γιατί.

«Η παράλειψη του πρωινού, ιστορικά, δεν ήταν κάτι υγιεινό», λέει ο δρ Lopez-Jimenez.

Πρωινό και καρδιά

Η παράλειψη του πρώτου γεύματος της ημέρας δεν κάνει καλό στην καρδιά.

«Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, μεταξύ άλλων», λέει.

Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι οι καρδιακές προσβολές είναι πιο πιθανό να συμβούν το πρωί.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κατάσταση υψηλής αδρεναλίνης που επικρατεί νωρίς το πρωί, εξηγεί. Αν εκείνη την ώρα δεν δώσετε στον οργανισμό τροφή, δεν του δώσετε καθόλου θερμίδες, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα λέει: «Λοιπόν, χωρίς τροφή, μπορεί να πεθάνω από την πείνα, οπότε πρέπει να κάνω κάποια επιπλέον πράγματα». Και αυτά τα επιπλέον πράγματα βασικά τσακίζουν τους αδένες που παράγουν αδρεναλίνη Και ουσιαστικά, το σώμα μπαίνει σε φάση να παράγει υπερβολική αδρεναλίνη, λέει ο δρ Lopez-Jimenez.

Πρωινό και δίαιτα

Και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος με διαλειμματική νηστεία, το πρωινό δεν είναι το γεύμα που πρέπει να παραλείπουν.

«Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό, πολλές φορές είναι σε θέση να το κάνουν επειδή έχουν ένα αρκετά πλούσιο δείπνο», λέει, εξηγώντας: «Αυτό σημαίνει πως τροφοδοτούν το σώμα τους με θερμίδες τη στιγμή που είναι έτοιμο να κοιμηθεί, όταν δηλαδή χρειάζεται τις λιγότερες θερμίδες».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H εκκριτική ωτίτιδα με απλά λόγια: Τι είναι και πως θεραπεύεται

Ιδρώτας: Συμβουλές για να ελέγξετε την υπερβολική εφίδρωση

Διαβήτης: Καλύτερη από τα φάρμακα η δίαιτα του Michael Mosley σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή