Iatropedia

Προσοχή: Η άπνοια στον ύπνο βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο, ακόμα και στους 35άρηδες

Ανησυχητικά ευρήματα από μικρή μελέτη με εθελοντές που είχαν άπνοια, αλλά όχι υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Αν παθαίνετε άπνοια όταν κοιμάστε, ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμα και σε νεαρούς, υγιείς ενήλικες.

Οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο εκδηλώνονται με νοητικές διαταραχές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

Η άπνοια στον ύπνο είναι η διακοπή της αναπνοής, λόγω μερικής ή ολικής απόφραξης της ανώτερης αεροφόρου οδού. Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως:

Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν εμμέσως και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Η νέα μελέτη, όμως, εντόπισε εγκεφαλικές συνέπειες ακόμα και σε νέους δίχως άλλα προβλήματα υγείας, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Ivana Rosenzweig, λέκτορας Νευροεπιστήμης του Ύπνου στο King’s College του Λονδίνου (KCL).

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Sleep. Στη σχετική, μικρή μελέτη συμμετείχαν 34 άνδρες. Οι 27 από αυτούς έπασχαν από υπνική άπνοια, αλλά δεν αντιμετώπιζαν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 35 έως 70 ετών.

Οι 16 είχαν ήπια άπνοια στον ύπνο και οι 11 σοβαρή. Κανένας τους δεν ήταν καπνιστής, ούτε αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ. Επιπλέον, κανένας δεν ήταν παχύσαρκος.

Οι ερευνητές ζήτησαν από όλους τους εθελοντές να συμπληρώσουν ειδικά τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων. Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές με ήπια ή σοβαρή άπνοια είχαν πολύ χειρότερες επιδόσεις στα τεστ, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους δίχως άπνοια.

Ειδικότερα, όσοι παρουσίαζαν διακοπές στην αναπνοή τους είχαν χειρότερη βραχυπρόθεσμη οπτική μνήμη. Είχαν επίσης μειωμένη ικανότητα εγρήγορσης, προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων. Δυσκολεύονταν επίσης περισσότερο να  «διαβάσουν» τα συναισθήματα των άλλων και να αξιολογήσουν σωστά τις κοινωνικές περιστάσεις.

Όσο πιο σοβαρή, δε, ήταν η άπνοια, τόσο χειρότερες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων.

Η Dr. Rosenzweig έσπευσε να διευκρινίσει πως η μελέτη είναι μικρή και υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Και πάλι, όμως, «η μελέτη μας δείχνει πως οι διακοπές της αναπνοής στον ύπνο αρκούν για να αρχίσει να αλλάζει η σκέψη μας», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα αυτά πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, πρόσθεσε. Επειδή, όμως, η υπνική άπνοια έχει πάρα πολλές συνέπειες στην υγεία, καλό είναι οι πάσχοντες να συμβουλευτούν έναν γιατρό, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock