Οι άνθρωποι που έχει νοσήσει ο κορωνοϊός διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές για μήνες μετά την αρχική ανάρρωσή τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και επεισοδίων επί έως και 1 χρόνο μετά την COVID. Επιπλέον, αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε άτομα που όσων ούτως ή άλλως ήταν υψηλού κινδύνου. Παρατηρήθηκε και σε ασθενείς οι οποίοι εθεωρούντο χαμηλού κινδύνου για να τα εκδηλώσουν.
Αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο είναι οι βλάβες που προκαλεί ο επικίνδυνος ιός στην καρδιά και στα αγγεία. Δυστυχώς, οι βλάβες αυτές δεν επιδιορθώνονται εύκολα, διότι η καρδιά δεν έχει τη δυνατότητα να αναγεννάται, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σηάτλ.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 153.760 ανθρώπους με COVID-19. Η έκβασή τους συγκρίθηκε με ανάλογα δεδομένα από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά τις πρώτες 30 ημέρες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οι ασθενείς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πλειάδα καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ειδικότερα είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν:
- Καρδιαγγειακά επεισόδια (μικρά και μεγάλα εγκεφαλικά επεισόδια)
- Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες, βραδυκαρδίες, ταχυκαρδίες)
- Ισχαιμική και μη-ισχαιμική καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, στηθάγχη)
- Περικαρδίτιδα
- Μυοκαρδίτιδα
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Θρομβοεμβολική νόσο (θρόμβωση σε επιφανειακή ή εν τω βάθει φλέβα, πνευμονική εμβολή)
- Ανακοπή καρδιάς
Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν εμφανώς αυξημένοι ακόμα και στους ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν νοσηλευθεί κατά την οξεία φάση της COVID. Αυξάνονταν, όμως, κατ’ αναλογίαν με την βαρύτητα της λοίμωξης (ήταν μεγαλύτεροι στους ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην εντατική). Επιπλέον, ίσχυαν ανεξαρτήτως της ηλικίας των ασθενών, του φύλου και του αν είχαν υποκείμενους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες είναι π.χ. η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης κ.λπ. Με άλλα λόγια, σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα μπορούσαν να πάθουν και οι νέοι, κατά τα άλλα υγιείς και αδύνατοι.
Πόσος είναι ο κίνδυνος
Ενδεικτικά, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν νόσησε ο κορωνοϊός, όσοι είχαν περάσει COVID είχαν:
- 72% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο
- 63% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα
- 52% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό
- 71% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή
- 85% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν περικαρδίτιδα
- 72% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή ανεπάρκεια
Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια επίσης ήταν αυξημένοι στους ασθενείς που είχαν περάσει COVID. «Ο κορωνοϊός δεν προκαλεί μια αθώα λοίμωξη, αλλά μία νόσο με σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές», υπογράμμισε ο Dr. Al-Aly. «Οι επιπλοκές αυτές είναι σοβαρά νοσήματα που θα επηρεάζουν τους πάσχοντες για μια ζωή».
Πόσος είναι όμως ο κίνδυνος σε απόλυτους αριθμούς; «Παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει νοσήσει πάνω από 380 εκατομμύρια ανθρώπους», απάντησε. «Από αυτούς τους ανθρώπους, υπολογίζουμε ότι πάνω από 15 εκατομμύρια έχουν εκδηλώσει καρδιαγγειακές επιπλοκές».
Στις ΗΠΑ, λ.χ., από τα 72 εκατομμύρια που έχουν νοσήσει, τα 3 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι έχουν εκδηλώσει καρδιαγγειακές επιπλοκές. . Επομένως, κάθε ασθενής που νόσησε από COVID έχει 1 στις 24 πιθανότητες να εκδηλώσει σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Ο αριθμός αυτός «είναι πολύ σημαντικός», πρόσθεσε ο Dr. Al-Aly. «Για όποιον έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, είναι σημαντικό να παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς του. Και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει οπωσδήποτε να σπεύσουν να το κάνουν».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε η παρακεταμόλη επιδεινώνει την υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά κι εγκεφαλικό
Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας
Πώς θα προλάβετε τα καρδιολογικά προβλήματα. Τι δείχνει το τσεκάπ της καρδιάς
Πιο δυνατή καρδιά χωρίς αλλαγή στη διατροφή: Οι πρακτικές, απλές λύσεις που όλοι πρέπει να ξέρουμε