Iatropedia

Προσοχή στα μαύρα πλαστικά εργαλεία και δισκάκια: Μπορεί να περιέχουν απαγορευμένα τοξικά επιβραδυντικά φλόγας

Machine at food factory for packing plastic containers

Από λάθη στη διαδικασία της ανακύκλωσης, τα μαύρα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες ή για την κατασκευή εργαλείων κουζίνας μπορεί να έχουν μολυνθεί με άκρως επικίνδυνες τοξικές ουσίες

Συγκεκριμένα το μαύρο σε χρώμα πλαστικό που χρησιμοποιείται σε παιδικά παιχνίδια, δοχεία φαγητού, εργαλεία κουζίνας και δισκάκια για τη συσκευασία κρέατος και άλλων προϊόντων παντοπωλείου μπορεί να περιέχει ανησυχητικά επίπεδα τοξικών επιβραδυντικών φλόγας, τα οποία είναι πιθανό να διαρρέουν από ηλεκτρονικά προϊόντα κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Megan Liu, υπεύθυνη επιστήμης και πολιτικής στην Toxic-Free Future, μια ομάδα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, τα πιο επικίνδυνα επιβραδυντικά φλόγας που εντόπισαν οι ερευνητές σε τέτοια μαύρα πλαστικά εργαλεία και δοχεία είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται στο μαύρο περίβλημα των τηλεοράσεων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

«Φαίνεται ότι τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται μολύνονται με επιβραδυντικά φλόγας λόγω λαθών στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων», επισημαίνει.

Ένα καταναλωτικό προϊόν, ένα μαύρο πλαστικό δισκάκι για σούσι, περιείχε 11.900 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) από το επιβραδυντικό φλόγας decaBDE. Η εν λόγω χημική ουσία ανήκει στην κατηγορία επιβραδυντικών φλόγας των πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων ή PBDE.

Οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα PBDEs στο αίμα έχουν περίπου 300% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο απ’ ό,τι οι άνθρωποι που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με μελέτη του Απριλίου 2024.

Το decaBDE απαγορεύτηκε πλήρως από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το 2021, αφού συνδέθηκε με καρκίνο, ενδοκρινικά και θυρεοειδικά προβλήματα, προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και του παιδιού και στη νευροσυμπεριφορική λειτουργία, καθώς και τοξικές επιδράσεις στο αναπαραγωγικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, decaBDE βρέθηκε στο 70% των δειγμάτων που εξετάστηκαν, σε επίπεδα που ήταν από πέντε έως και 1.200 φορές μεγαλύτερα από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 10 μερών ανά εκατομμύριο, ανέφερε η Liu.

Χρησιμοποιώντας μαύρα πλαστικά εργαλεία κουζίνας, όπως μαύρες πλαστικές σπάτουλες και τρυπητές κουτάλες, ένα άτομο μπορεί να εκτίθεται καθημερινά κατά μέσο όρο σε 34,7 μέρη ανά εκατομμύριο decaBDE, υπολόγισαν οι ερευνητές.

«Ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι βρήκαν επιβραδυντικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον», ανέφερε στο CNN η τοξικολόγος Linda Birnbaum, πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας των ΗΠΑ.

«Θα συνιστούσα να μη χρησιμοποιείται μαύρο πλαστικό για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή να μην αγοράζονται παιχνίδια με μαύρα πλαστικά κομμάτια», πρόσθεσε επίσης η Birnbaum, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γυναίκα στην Κίνα που έχει δύο μήτρες γέννησε δίδυμα – Ένα από κάθε μήτρα

Εγκεφαλικό: Όλα όσα θέλουν οι γιατροί να γνωρίζετε γι’ αυτό – Πώς να το προλάβετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο και ποιους προστατεύει η ασπιρίνη