Iatropedia

Προσοχή στη ζέστη, αν φροντίζετε ασθενή με άνοια. Τι κίνδυνος υπάρχει

Τι αναφέρουν ειδικοί από το Ίδρυμα Νόσου Αλτσχάιμερ της Αμερικής (AFA). Πώς να βοηθήσουν οι φροντιστές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για τα ευάλωτα άτομα. Σε αυτά ανήκουν οι ασθενείς με άνοια, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, οι οποίοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πόση ζέστη κάνει.

«Η άνοια μπορεί να διαταράξει την ικανότητά τους να αντιληφθούν ότι αναπτύσσουν αφυδάτωση ή θερμοπληξία», εξηγεί η κυρία Jennifer Reeder, διευθύντρια Εκπαίδευσης & Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Ίδρυμα Νόσου Αλτσχάιμερ της Αμερικής (AFA).

Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι η θερμοπληξία μπορεί να αναπτυχθεί εντός λεπτών, υπογραμμίζει η AFA. Για να προστατεύσετε τους ασθενείς με άνοια από αυτόν τον κίνδυνο, η AFA συνιστά τα εξής:

Προσέξτε την περιπλάνηση

Η περιπλάνηση είναι συχνή και δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά των πασχόντων από άνοια. Μπορεί να χαθούν ή να αποπροσανατολισθούν και να μην γνωρίζουν πως ή ποιος να καλέσουν σε βοήθεια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ζέστη είναι επικίνδυνο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους περιπλανώνται οι ασθενείς με άνοια. Μπορεί το να βρίσκονται έξω να τους προσφέρει ένα αίσθημα σκοπού ή ικανοποίηση. Ή μπορεί να είναι μία αντίδραση σε υπερβολικά ερεθίσματα ή στην ανάγκη να απομακρυνθούν από ήχους και ανθρώπους. Μπορεί ακόμα να είναι αντίδραση σε μία ακάλυπτη ανάγκη (π.χ. στην πείνα, την δίψα, την ανία).

Για να μειώσετε τις πιθανότητες περιπλάνησης, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για να γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον: δημιουργήστε μονοπάτια περιπάτου στο σπίτι και στον κήπο, χρησιμοποιώντας οπτικές ενδείξεις και χαρακτηριστικά αντικείμενα.

Μειώστε επίσης την ανία, ενθαρρύνοντας τον ασθενή να συμμετέχει σε απλές δραστηριότητες. Να του παρέχετε ακόμα την ευκαιρία να ασχολείται με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (π.χ. μουσική, παιχνίδια, χειροτεχνίες). Βεβαιωθείτε επίσης ότι καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του σε τροφή και νερό.

Να παρακολουθείτε πόσα υγρά καταναλώνει

Η νόσος Αλτσχάιμερ και οι άλλες μορφές άνοιας μπορούν να επηρεάσουν το αίσθημα της δίψας και την αντίληψη ότι αυτό αναπτύσσεται. Ο ακρογωνιαίος λίθος, όμως, για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη, είναι να καταναλώνουμε πολλά υγρά.

Επομένως, έχει ζωτική σημασία να προσφέρετε στον ασθενή υγρά και να τον ενθαρρύνετε να τα πίνει. Να αποφύγετε όμως το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη, διότι ασκούν διουρητική δράση και μπορεί να συμβάλλουν στην αφυδάτωση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό του ασθενούς για τις ακριβείς ποσότητες υγρών που χρειάζεται.

Να έχετε το νου σας για τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή από τις ασθένειες που προκαλεί η ζέστη. Τα ύποπτα συμπτώματα είναι ένα ή περισσότερα από τα εξής:

Αν αντιληφθείτε τέτοιου είδους συμπτώματα, μεταφέρετε τον ασθενή σε ένα κλιματιζόμενο χώρο και φωνάξτε αμέσως ασθενοφόρο. Έως ότου έρθει, αφαιρέστε τα ρούχα του, αρχίστε να του βάζετε κρύες κομπρέσες και να του δίνετε δροσερό νερό με μικρές γουλιές (εφ’ όσον μπορεί να πιεί).

Να είστε προνοητικοί

Όταν έχει πολλή ζέστη, είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος. Φροντίστε λοιπόν να είναι πάντοτε πλήρως φορτισμένα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι άλλες αντίστοιχες ηλεκτρονικές συσκευές. Να έχετε επίσης πρόχειρους φακούς και τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης (εταιρεία ηλεκτρικού, αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ). Καλό είναι να προμηθευτείτε και έναν ανεμιστήρα χειρός για άμεση χρήση.

Ενημερωθείτε για τους κλιματιζόμενους χώρους

Εάν τυχόν ο ασθενής που φροντίζετε δεν ζει σε σπίτι με κλιματισμό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε που έχει κλιματιζόμενους χώρους ο δήμος σας. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, όπου δεν πρέπει να αφήσετε τον ασθενή εκτεθειμένο επί πολλή ώρα στην ζέστη του σπιτιού.

Βεβαιωθείτε ότι κάποιος προσέχει συνεχώς τον ασθενή

Αν δεν ζείτε μαζί του, βεβαιωθείτε ότι δεν μένει μόνος του στη ζέστη. Κάποιος πρέπει να τον ελέγχει συνεχώς. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό και σε κλιματισμό.

Φωτογραφία: iStock