Iatropedia

Προσπερματικά υγρά: Τι είναι και ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης

Woman waiting for pregnancy test result

Πόσες είναι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος από προσπερματικά υγρά ακόμη κι αν ο σύντροφος σας δεν εκσπερματώσει μέσα στον κόλπο.

Το αν τα προσπερματικά υγρά μπορούν να προκαλέσουν εγκυμοσύνη έχει απασχολήσει τουλάχιστον μια φορά όσους είναι σεξουαλικά ενεργοί.  Εν συντομία η απάντηση είναι ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος από προσπερματικά υγρά, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Ας δούμε γιατί.

Τι είναι τα προσπερματικά υγρά

Κατά τη διάρκεια της στύσης του άντρα, διαφανή υγρά εκκρίνονται στην άκρη του πέους. Ο σκοπός των υγρών αυτών είναι να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος της ουρήθρας. Επίσης, παρέχουν προστασία στο σπέρμα που θα «περάσει» αργότερα μέσα από τους ίδιους σωλήνες.

Μελέτες δείχνουν ότι η πλειονότητα των υγρών πριν από την εκσπερμάτιση έχει νεκρό ή καθόλου σπέρμα. Όμως, είναι πιθανό μικρές ποσότητες σπέρματος να εξέλθουν από το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα και να μεταφερθούν με τα προσπερματικά υγρά.

Πως μπορώ να μείνω έγκυος από προσπερματικά υγρά

Ακόμα και οι μικρές ποσότητες σπέρματος είναι ικανές να προκαλέσουν εγκυμοσύνη, καθώς ένα μόνο σπερματοζωάριο αρκεί για να εισέλθει στην μήτρα και να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ο άνδρας δεν μπορεί να ελέγξει πότε θα εκκρίνει αυτά τα υγρά, ούτε μπορεί να τα συγκρατήσει, όπως γίνεται με την κανονική εκσπερμάτιση. Έτσι, ούτε ο άνδρας ούτε η γυναίκα μπορούν να αντιληφθούν πότε αυτά τα υγρά εισέρχονται στον κόλπο. Η μέθοδος του να «τραβηχτεί» ο άντρας (δηλαδή να εξέλθει από τον κόλπο) λίγο πριν την εκσπερμάτιση, σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι αποτελεσματική.

Αν η σεξουαλική πράξη γίνεται χωρίς προφυλακτικό, ή κάποια άλλη μέθοδο προφύλαξης, και το πέος εισέλθει στον κόλπο, τα προσπερματικά υγρά θα περάσουν στην γυναίκα, αυξάνοντας (σε μικρό ποσοστό) την πιθανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου.

Γενικά, η πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος από προσπερματικά υγρά είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να μείνει έγκυος από το κανονικό σπέρμα, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανή.

Μια επιστημονική μελέτη του 2011 έδειξε ότι τα υγρά αυτά είναι πιθανό να περιέχουν και ενεργά/κινητικά σπερματοζωάρια. Στην έρευνα συμμετείχαν 27 άνδρες, εκ των οποίων στους 11 υπήρχαν ενεργά σπερματοζωάρια στο προσπερματικό τους υγρό.

Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνονται αν η σεξουαλική πράξη γίνεται χωρίς καμία μορφή προφύλαξης και αν η γυναίκα είναι στις «επικίνδυνες ημέρες» του κύκλου της.

Mε πληροφορίες από: American Pregnancy Association / Φωτογραφία iStock