Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα
Του
Δημητρίου Σαρατσιώτη, Καρδιολόγου
Εκτός από τις καινούργιες δίαιτες, που κάθε τόσο προτείνουν οι διαιτολόγοι για τη μείωση της χοληστερίνης, ας μην ξεχνάμε τη μεσογειακή διατροφή-την κατεξοχήν ελληνική δίαιτα. Με άλλα λόγια, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θυμηθούμε τι έτρωγαν οι παππούδες μας: αγνό ελαιόλαδο, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας.
Έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή Ελληνική δίαιτα είναι μία από τις πιο υγιείς στο πλανήτη. Ίσως έτσι να εξηγείται και το παράδοξο ότι παρ' όλες τις κακές συνήθειες που έχουμε ως λαός (χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης και πολύ κάπνισμα) έχουμε, οι μεν άντρες το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη (75 χρόνια) ενώ και οι γυναίκες έρχονται πέμπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη (80,3 χρόνια).
Οι βασικές αρχές που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής
Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια
Λάδι ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια. Αποφύγετε έλαια με μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέα όπως καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο και ηλιέλαιο. Μειώστε τη κατανάλωση των τρανς-λιπαρών οξέων που βρίσκονται άφθονα στις μαργαρίνες και άρα σε όλα σχεδόν τα έτοιμα γλυκά και φαγητά.
Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). Προτιμώνται φαγητά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα και σκουμπρί), τα καρύδια, και τα πράσινα λαχανικά.
Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα).
Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή)
«Κόκκινο» κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κ.τ.λ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.
Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.
Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)
Παχυσαρκία:
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 κιλά το μήνα. Εκτός από τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία σας από την απότομη μείωση του σωματικού βάρους, όταν χάνετε πολλά κιλά, δεν χάνετε λίπος.
Η απότομη μείωση του βάρους σημαίνει λοιπόν απώλεια άλιπης μάζας και κυρίως απώλεια μυϊκής μάζας. Μπορεί δηλαδή μέσα στην εβδομάδα να κάνετε την πολλά υποσχόμενη δίαιτα και να 'ξεφουσκώσετε', αλλά με το που θα αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά -όχι υπερβολικά-, τα κιλά που χάσατε θα τα επανακτήσετε.
Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν λίγα περιττά κιλά, δηλαδή δεν είστε ούτε καν υπέρβαροι, τότε είναι πολύ προτιμότερο να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας παρά να έχετε αυτές τις συνεχείς αυξομειώσεις βάρους. Εάν λοιπόν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν ξεπερνά το 24.9, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνετε σε τέτοιες διαδικασίες.
Ο ΔΜΣ μπορεί να υπολογιστεί πολύ απλά εάν διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε μέτρα) υψωμένο στο τετράγωνο. Μια γυναίκα δηλαδή, ύψους 1,64 που ζυγίζει 62 κιλά έχει δείκτη μάζας σώματος 64/(1,622) = 23,05. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να κάνει δίαιτα.
Εάν έχετε κάποια περιττά κιλά συγκεντρωμένα σε κάποια περιοχή του σώματός σας (τοπικό πάχος), φροντίστε να ασκηθείτε λίγο παραπάνω, με έμφαση σε ασκήσεις που γυμνάζουν τους μύες της συγκεκριμένης περιοχής. Οποιαδήποτε δίαιτα και να κάνετε, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε λίπος, τοπικά. Θα χάσετε ολικά, οπότε και από εκείνη την περιοχή. Δίαιτα για τα ψωμάκια ή δίαιτα για την κοιλιά δεν υπάρχει!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο θάνατος ανάλογα με τη ζωή που επιλέγετε. ΒΙΝΤΕΟ
Συμπληρώματα διατροφής και αντιοξειδωτικές ουσίες: Οι μύθοι και η αλήθεια
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φαλάκρα είναι σημάδι προβλημάτων στην καρδιά
Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία