Προστατεύω την καρδιά μου… προστατεύω τη ζωή μου!
Πως μπορώ να αποφύγω μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο;
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ετησίως 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδια, νούμερο που αντιστοιχεί στο 30% των θανάτων παγκοσμίως.Το 80% αυτών προέρχονται από χαμηλού ή μέσου εισοδήματος χώρες και παρατηρούνται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα το 45–50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι στην Ελλάδα να έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως.
Τα στατιστικά είναι δυσοίωνα παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς:
-
Κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος που οφείλεται στη νόσο.
-
Κάθε 5 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή.
-
Κάθε 6 δευτερόλεπτα σημειώνεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα καλά νέα είναι ότι με σωστή πρόληψη μπορεί να αποφευχθεί το 80% των πρόωρων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τρεις αλλαγές στην καθημερινότητα αποτελούν τα 3 κλειδιά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων:
Υγιεινή διατροφή
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για υγιή καρδιά και κυκλοφορικό σύστημα.Βασικά στοιχεία πρέπει να είναι τα άφθονα φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, ψάρι και όσπρια. Εξίσου σημαντικός είναι και ο περιορισμός του αλατιού (λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα), της ζάχαρης και γενικά της πρόσληψης λίπους (τηγανητά, αλλαντικά, κλπ).
Ειδική δίαιτα είναι επιβεβλημένη σε ανθρώπους με προβλήματα παχυσαρκίας.Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του σωματικού βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
Τακτική σωματική άσκηση
Τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας (γυμναστική, περπάτημα, κηπουρική, κλπ) κάθε μέρα συμβάλει στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του καρδιαγγειακού συστήματος. Η άσκηση τουλάχιστον 60 λεπτά κάποιες από τις ημέρες της εβδομάδας βοηθά και στη διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους.
Αποφυγή καπνίσματος
Ο καπνός σε κάθε μορφή (τσιγάρο, πίπα, πούρα, κλπ) είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία. Ακόμη και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια (όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά) αρχίζει να μειώνεται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνού και μπορεί να μειωθεί στο μισό εντός του πρώτου έτους από τη διακοπή.
Παράλληλα στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου συντελούν η μέτρηση και ο έλεγχος 3 παραμέτρων:
– Η αρτηριακή πίεση:Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν έχει συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ο καλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης (διατροφή ή και φαρμακευτική αγωγή) είναι επιβεβλημένος.
– Το σάκχαρo:Υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (όπως στο σακχαρώδη διαβήτη) αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά ή/και εγκεφαλικά επεισόδια. Άτομα με διαβήτη προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αυτό, πρέπει να ελέγχουν σωστά και αποτελεσματικά τόσο τα επίπεδα γλυκόζης, όσο και την αρτηριακή τους πίεση.
– Η χοληστερίνη:Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος και μη φυσιολογικές τιμές λιπιδίων αίματος αυξάνουν των κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα επίπεδα χοληστερόλης πρέπει να διατηρούνται σε φυσιολογικά όρια, με υγιεινή διατροφή και, αν είναι απαραίτητο, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: http://www.elikar.gr/
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: http://www.hcs.gr/