Μετά την Αυστραλία που έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει με νόμο την πρόσβαση των εφήβων κάτω των 16 ετών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (social media) και την απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου εντός των σχολείων σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, η Ισπανία προωθεί τώρα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στην τεχνολογία. Μάλιστα, 50μελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων ζήτησε τα κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones που πωλούνται στην Ισπανία να φέρουν ετικέτα που να προειδοποιεί τους χρήστες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία, αλλά και οι γιατροί να ρωτούν για τον χρόνο χρήσης της οθόνης όταν εξετάζουν.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ζήτησε επίσης οι ανήλικοι να έχουν περιορισμένη έκθεση σε ψηφιακές συσκευές μέχρι τα 13 τους χρόνια, ώστε να αμβλυνθεί αυτό που θεωρούν πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Στην έκθεση των περίπου 250 σελίδων, η οποία συντάχθηκε με τη συμβολή οργανώσεων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ψηφιακή Μετάβαση, καθώς και παιδίατρων και ψυχιάτρων, η ειδική επιτροπή συνιστά τα παιδιά κάτω των τριών ετών να μην έχουν καμία έκθεση σε ψηφιακές συσκευές, ενώ τα παιδιά έως έξι ετών να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο κατ’ εξαίρεση.
Για τα παιδιά μεταξύ έξι και 12 ετών, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη χρήση τηλεφώνων τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και είναι μόνο για κλήσεις και δραστηριότητες εκτός σύνδεσης, όπως τα σπορ.
Η έκθεση καλεί την ισπανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης προειδοποιητικής ετικέτας στις ψηφιακές συσκευές που πωλούνται στην Ισπανία, η οποία θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία που κάποιοι έχουν συνδέσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψηφιακές συσκευές, καθώς και για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των παιδιών η πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Παρόμοιες προειδοποιήσεις θα πρέπει να εμφανίζονται στις οθόνες όταν γίνεται πρόσβαση σε ορισμένες εφαρμογές ή πλατφόρμες, αναφέροντας λεπτομερώς τους ισχυρισμούς για τους κινδύνους για την υγεία και τον μέγιστο συνιστώμενο χρόνο χρήσης, συνιστά η έκθεση.
Οι ειδικοί, μάλιστα, προτρέπουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, χαρακτηρισμός που θα διευκόλυνε την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων και συστημάτων έγκαιρης ανίχνευσης.
Επίσης, όταν κάποιος γιατρός εξετάζει κάποιον, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να τον ρωτά και για τον χρόνο χρήσης της οθόνης, όπως και να αναζητεί τυχόν προβληματικές συμπεριφορές, ενώ στους εφήβους θα πρέπει να γίνεται τακτικά «έλεγχος για κατάθλιψη, άγχος και τη χρήση της τεχνολογίας» στο πλαίσιο των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.
Η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε φέτος ως απάντηση σε αυτό που ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε «αυθεντική επιδημία»: της κατανάλωσης online πορνογραφίας μεταξύ των παιδιών.
Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και στη Γαλλία, όπου σχετική μελέτη που έγινε κατ’ εντολή της κυβέρνησης ανέφερε τον Απρίλιο ότι τα παιδιά δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones μέχρι τα 13 τους χρόνια και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, μέχρι τα 18 τους χρόνια.
Στην Ισπανία, όπου οι στατιστικές δείχνουν ότι 1 στα 4 παιδιά έχει κινητό τηλέφωνο στην ηλικία των 10 ετών και σχεδόν το 50% στα 11, η κυβέρνηση παρουσίασε τον Ιούνιο νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων, προτείνοντας να εγκαθίστανται από προεπιλογή οι γονικοί έλεγχοι στα smartphones και να διεξαχθεί εθνική εκπαιδευτική εκστρατεία για να βοηθηθούν τα παιδιά και οι έφηβοι στην πλοήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης νέες απαιτήσεις δεδομένων που, αν εφαρμοστούν, θα αυξήσουν την ελάχιστη ηλικία για το άνοιγμα λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα 14 στα 16 έτη, ενώ οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό υγείας θα εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν τα παιδιά που παλεύουν με ενδεχόμενο εθισμό στο smartphone.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στον ρόλο του ευρύτερου περιβάλλοντος στον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στα κινητά τηλέφωνα, ζητώντας εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε οικογένειες, όπου ειδικοί θα μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα παιδιά μπορούν να μπαίνουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο και πώς να περιορίζουν την πρόσβαση και την έκθεση, καθώς και προτρέποντας τα σχολεία να καταργήσουν τυχόν εκπαιδευτικές εφαρμογές που προάγουν επικίνδυνες συνήθειες.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απεξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο: 5 απλές συμβουλές
Ποια είναι τα πια μολυσμένα σημεία του σπιτιού, σύμφωνα με Έλληνα ειδικό
Αλκοόλ: Η συνήθεια που είναι πιο επικίνδυνη από το binge drinking