Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί μια νέα αμερικανική έρευνα που ισχυρίζεται ότι οι φαλακροί άνδρες θεωρούνται από τους άλλους (άρα και από τους υποψήφιους εργοδότες) πιο κυριαρχικοί τύποι, πιο αθλητικοί και γενικά πιο ηγετικές προσωπικότητες, μ’ αποτέλεσμα να βελτιώνουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.
Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον Άλμπερτ Μάνες της Σχολής Επιχειρήσεων Wharton του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας «Social Psychological and Personality Science», έκαναν μια σειρά από πειράματα και διαπίστωσαν ένα παράδοξο: Ενώ οι ίδιοι οι τελείως φαλακροί άνδρες έχουν μάλλον χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι άλλοι τους αντιμετωπίζουν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο.
Μάλιστα, όσοι παίρνουν την μεγάλη απόφαση και ξυρίζουν το κεφάλι τους, βλέπουν το «προφίλ» τους να βελτιώνεται στον κοινωνικό περίγυρό τους. Σύμφωνα με τον Μάνες, «οι αντιλήψεις για τις ηγετικές ικανότητες και τα σχετικά γνωρίσματα όπως το κυριαρχικό πνεύμα, μπορούν να αναδυθούν από ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, που δεν σχετίζονται καθόλου στην πραγματικότητα με την ίδια την ικανότητα ηγεσίας».
Τα πειράματα (με την επίδειξη σε μια ομάδα εθελοντών των σχετικών φωτογραφιών ανδρών με ή χωρίς μαλλιά) έδειξαν ότι οι απολύτως φαλακροί άνδρες «βαθμολογούνται» από τους άλλους ως πιο αρρενωποί και δυνατοί από τους υπόλοιπους άνδρες και μάλιστα ψηλότεροι (κατά περίπου δυόμισι εκατοστά) από το πραγματικό ύψος τους. Ακόμα οι τελείως φαλακροί θεωρούνται ικανοί να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή και εξουσία στους γύρω τους.
Υπάρχει πάντως και μια αρνητική πλευρά. Οι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια αξιολογούνται λιγότερο ελκυστικοί και πιο μεγάλοι σε ηλικία (αν και ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, οι τελείως φαλακροί υπερτερούν σε σχέση με όσους άνδρες έχουν αραιά μαλλιά). Αλλά, τελικά, αν κανείς μπορεί να βρει δουλειά, μάλλον μπορεί να αντέξει ότι θα δείχνει λίγο πιο γέρος. Άλλωστε και ο Μπρους Γουίλις δεν φαίνεται πολύ δυστυχισμένος για το ολόγυμνο κεφάλι του…