Η έναρξη της νόσου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα πριν την ηλικία των 40 ετών. Είναι πολυπαραγοντική νόσος. Στην αιτιολογία της φαίνεται να παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί-εκλυτικοί παραγόντες σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα.
Χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από παχιά και αργυρόχροα λέπια. Εκτός από το δέρμα μπορεί να προσβάλλει τα νύχια και τις αρθρώσεις. Επομένως δεν δημιουργεί η νόσος μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά συχνά και λειτουργικό λόγω της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Συχνά οι ψωριασικοί ασθενείς εμφανίζουν συννοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά νόσηματα. Η ψωρίαση επιδρά σημαντικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών και την ψυχολογία τους, επηρεάζοντας τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες τους. Μπορεί ακόμα η κλινική εικόνα του ασθενούς να αξιολογείται ήπια από το δερματολόγο, αλλά για τον ίδιο τον ασθενή να θεωρείται σοβαρή και τον επηρεάζει πολύ στην ψυχολογία.
Αναφορά περιστατικού:
Γυναίκα 57 ετών με ψωρίαση κατά πλάκας από ενός έτους, είχε τεθεί αρχικά σε αγωγή με τοπικά σκευάσματα, οι βλάβες εντοπίζονταν στον κορμό και είχαν αρχίσει να προσβάλλονται και τα νύχια. Από το φθινόπωρο του 2015 παρουσιάζει συχνές υποτροπές και εξάρσεις με επιπλέον επέκταση των βλαβών και στο τριχωτό της κεφαλής.
Η κόρη της είχε διαγνωστεί με κακοήθεια μαστού και το στρες που πέρασε το τελευταίο έτος φαίνεται ότι είχε πυροδοτήσει την ψωρίαση. Η κόρη της στεναχωριέται για την μητέρα της, θέλει να τη βοηθήσει οπότε την έφερε στο δερματολόγο. Αλλά και η ίδια η ασθενής θέλει μια αποτελεσματική θεραπεία, με γρήγορη ανταπόκριση στη θεραπεία χωρίς να χάσει χρόνο με άλλες θεραπείες που αργούν να δράσουν.
Χρειάζεται θεραπεία που να προσφέρει καθαρό δέρμα. Δεν συμβιβαζόταν με τίποτα λιγότερο. Προτάθηκε ένα νέο ενέσιμο φάρμακο, η σεκουκινουμάμπη. Στο άκουσμα της λέξης «ένεση» αρκετοί ασθενείς είναι διστακτικοί και εκφράζουν φοβία. Λογικό είναι αρχικά να εκφράσει ανησυχίες η ασθενής:
«Και γιατί να μπω από τώρα σε ενέσιμη θεραπεία; Είναι επικίνδυνη και βαριά θεραπεία; Τι παρενέργειες έχει; Θα καθαρίσω; Για πόσο καιρό; και πώς θα την κάνω μόνη…».
Όταν όμως είδε την ευκολία στην υποδόρια χρήση του φαρμάκου με μορφή πένας οι φοβίες της ελαττωθήκαν. Επιπλέον δόθηκε από το δερματολόγο αρκετός χρόνος ενημέρωσης για το φάρμακο, την αποτελεσματικότητα, τις πιθανές παρενέργειες και απαντήθηκαν αρκετές απορίες της. Τελικά μετά από κάποιο δισταγμό αποφάσισε να το δοκιμάσει.
Η ασθενής είναι σε θεραπεία πλέον περίπου 2 μήνες. Ήδη έχει δει πολύ μεγάλη κλινική βελτίωση και είναι ικανοποιημένη με το θεραπευτικό αποτέλεσμα καθώς ήδη έχει σχεδόν καθαρό δέρμα. Οι προσδοκίες των ασθενών με ψωρίαση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το καθαρό δέρμα αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο. Λόγω των συννοσηροτήτων και της συστηματικής φλεγμονής στους ασθενείς με ψωρίαση, υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες με χρήση από νωρίς που επιτυγχάνουν και διατηρούν μακροπρόθεσμα καθαρό δέρμα σε περισσότερους ασθενείς.
Φωτεινή Χατζηνάσιου
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών