Πυρετός: Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του, λένε οι γιατροί

  • Iatropedia newsroom
πυρετός
Υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η κανονική θερμοκρασία σώματος ποικίλλει από άτομο σε άτομο και θα πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε ασθενή

Η κανονική θερμοκρασία σώματος ποικίλλει ευρέως από άνθρωπο σε άνθρωπο και υπάρχουν πλέον γιατροί που αμφισβητούν ανοικτά τον «χρυσό κανόνα» των 37 βαθμών και άνω για τον πυρετό.

Όπως υποστηρίζουν, το παραδοσιακό πρότυπο για την κανονική θερμοκρασία σώματος, που εισήχθη για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς η κανονική θερμοκρασία για πολλούς ανθρώπους είναι συχνά χαμηλότερη. Άλλοι προτείνουν να καταργηθεί εντελώς το πρότυπο αυτό.

«Από τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να χαμηλώσουν τον κανόνα», λέει η Adele Diamond, καθηγήτρια αναπτυξιακής γνωστικής νευροεπιστήμης στο University of British Columbia, η έρευνα της οποίας αμφισβητεί την υπόθεση ότι οι 37 βαθμοί είναι φυσιολογικοί. «Αυτό που λέω είναι ότι [η κανονική θερμοκρασία σώματος] θα πρέπει να εξατομικεύεται», υποστηρίζει.

Η ίδια προτείνει οι γιατροί να καθορίζουν μία κανονική βασική θερμοκρασία για κάθε ασθενή, όπως ακριβώς κάνουν και για την αρτηριακή πίεση και άλλες μετρήσεις ζωτικής σημασίας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι γιατροί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τακτικά», λέει. «Είναι ανάγκη να εξατομικευτεί», συμπληρώνει.

Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος

Η θερμοκρασία του σώματος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο -αν και όχι το μοναδικό- για την ανίχνευση ασθενειών.

Ο πυρετός -η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος- είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στα μικρόβια και τους ιούς που εισβάλλουν και συχνά υποδηλώνει λοίμωξη.

Μια ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια σοβαρή κατάσταση.

Διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματος

Η θερμοκρασία του σώματος, όπως και άλλες σωματικές, πνευματικές και συμπεριφορικές αλλαγές, ακολουθεί τους δικούς τους κιρκάδιους ρυθμούς 24 ωρών, γι’ αυτό και κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, λένε οι ειδικοί.

«Η θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Ivayla Geneva, γιατρός στο Νοσοκομείο Crouse και το State University of New York-Upstate Medical University, η έρευνα της οποίας επικεντρώθηκε στους κιρκάδιους ρυθμούς της θερμοκρασίας του σώματος. «Αυξάνεται περίπου δύο ώρες πριν ένα άτομο κοιμηθεί και είναι χαμηλότερη περίπου δύο ώρες πριν ξυπνήσει», εξηγεί.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο, ερευνητές ανέλυσαν 618.306 μετρήσεις θερμοκρασίας από το στόμα σε ενήλικες εξωτερικούς ασθενείς στο Stanford Health Care μεταξύ 2008 και 2017 και διαπίστωσαν ότι οι κανονικές τους θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 36,3 έως 36,7 βαθμούς, με μέσο όρο το 36,6.

Εκτός από την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, τα φάρμακα και τις συνθήκες υγείας κάθε ασθενούς, παρακολούθησαν επίσης την ώρα της ημέρας κατά την οποία μετρήθηκαν οι θερμοκρασίες. Για να αποφευχθούν τυχόν στρεβλώσεις, οι επιστήμονες απέκλεισαν τους συμμετέχοντες που έπαιρναν φάρμακα που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και εκείνους που ήταν άρρωστοι.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις γυναίκες και ότι οι φυσιολογικές μετρήσεις μειώνονται με την ηλικία και επιβεβαίωσαν ότι οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες τα ξημερώματα και υψηλότερες αργά το απόγευμα.

«Καθημερινά έχω ασθενείς με θερμοκρασία 37 βαθμούς που μου λένε ότι είναι υψηλή για αυτούς», λέει η καθηγήτρια Τζούλι Πάρσονετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Όταν έρχονται ασθενείς και λένε: «Δεν αισθάνομαι καλά, αυτή η θερμοκρασία δεν είναι φυσιολογική για μένα», πρέπει να τους ακούτε». Τα συμπτώματά σας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ακόμα κι αν η θερμοκρασία σας δεν είναι πάνω από το 37, προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξανά σε καταστολή η 17χρονη μαθήτρια που υπέστη αλλεργικό σοκ και ανακοπή σε σχολική εκδρομή

Novo Nordisk: Η ζήτηση για Ozempic και Wegovy είναι τόσο μεγάλη που σχεδιάζει νέα, τεράστια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη

Γιατί λαχταράμε κάτι γλυκό μετά το φαγητό και τι μπορούμε να κάνουμε