Iatropedia

Ρινοπλαστική και γυαλιά: Τι επιλογές υπάρχουν;

Απαλλαγή από την αγωνία αναζήτησης σκελετού γυαλιών προσφέρει η ρινοπλαστική στους ανθρώπους που λόγω του πλάτους της γέφυρας της μύτης τους δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα γι’ αυτούς γυαλιά. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν λίγο υπομονή μέχρι την αποθεραπεία τους, όπως και όλοι όσοι χρειάζονται γυαλιά στην καθημερινότητά τους και υποβάλλονται σε ρινοπλαστική.

«Στην ηλιόλουστη χώρα μας τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα σε πολλούς ανθρώπους, όπως είναι και τα γυαλιά οράσεως για εκείνους που αντιμετωπίζουν διαθλαστικά προβλήματα. Η ανάγκη αυτή συχνά αναγκάζει τους υποψήφιους για ρινοπλαστική ασθενείς να έχουν ενδοιασμούς για την επέμβαση, ιδιαίτερα όταν η χρήση των γυαλιών είναι απολύτως αναγκαία για την εκτέλεση ακόμα και των πλέον βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων τους», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καιρό μετά την επέμβαση επιτρέπεται στους ασθενείς να φορέσουν τα γυαλιά τους και εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις είναι συχνές στους ρινοπλαστικούς.

«Το είδος της επέμβασης στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής καθορίζει το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει έως ότου καταστεί δυνατή η χρήση γυαλιών οράσεως ή ηλίου. Μια επέμβαση στο ακρορίνιο όπου αναδιαμορφώνεται μόνο ο χόνδρινος σκελετός επιτρέπει τη χρήση γυαλιών νωρίτερα από μια ρινοπλαστική που περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση των οστών, ενώ το ίδιο ισχύει και για μια επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με ρινογλυπτική χωρίς να απαιτηθεί να γίνουν οστεοτομίες οπότε η μετεγχειρητική πορεία είναι αισθητά ελαφρύτερη σε όλους τους τομείς.

Η πίεση που προκαλούν τα γυαλιά λόγω του βάρους τους μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση ή και μετατόπιση στο πρόσφατα διαμορφωμένο οστό ή χόνδρο και να αλλάξει το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης», διευκρινίζει ο Δρ. Μοιρέας. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να αναλωθούν σε τέτοιου είδους ανησυχίες, επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η πλέον αποτελεσματική λύση είναι η χρήση φακών επαφής ιδιαίτερα για όσους είναι αναπόφευκτη η ενασχόλησή τους το μετεγχειρητικό διάστημα με εργασίες που απαιτούν σαφή όραση. Η χρήση των φακών επαφής μπορεί να γίνει άμεσα μετά το χειρουργείο ή το αργότερο την επομένη ημέρα το πρωί που θα γίνει η αφαίρεση του εσωτερικού πωματισμού. Η πολύ μικρή αυτή καθυστέρηση της μιας ημέρας μπορεί να χρειαστεί λόγω μιας μικρής αύξησης των δακρύων την ημέρα του χειρουργείου λόγω του ότι η παροχέτευσή τους δεν είναι τόσο άνετη λόγω του πωματισμού.

Φακοί επαφής

Οι μη χρήστες φακών επαφής θα διευκολυνθούν εάν αρχίσουν την εφαρμογή τους κάποιες ημέρες πριν από την επέμβαση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, ενώ η χρήση φακών μιας ημέρας ασφαλώς αποτελεί μια πολύ καλή και οικονομική επιλογή για τις λίγες ημέρες που ο ασθενής θα έχει δυσκολία στη χρήση των γυαλιών του.

Εάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν λύσεις με αυτοσχέδιες κατασκευές. Ορισμένοι ασθενείς τυλίγουν ταινία γύρω από τη γέφυρα (ανάμεσα στους δύο φακούς των γυαλιών) και την συγκρατούν στο μέτωπο προκειμένου να μην ακουμπά καθόλου ο σκελετός πάνω στη μύτη. Αυτή η συγκράτηση μπορεί να γίνει με την χρήση διαφόρων ταινιών υφασμάτινων όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι τενίστες για τον ιδρώτα ή και από άλλα υλικά.

Στο εξωτερικό κυκλοφορούν διάφορες συσκευές που προσαρμόζονται στο κάτω μέρος του σκελετού και ακουμπούν στα μάγουλα ώστε να ανασηκώνεται ο σκελετός, όπως και ιμάντες που προσαρμόζονται στο κεφάλι, οι οποίοι φέρουν ένα άγκιστρο ακριβώς στο μεσόφρυο διάστημα που συγκρατεί τα γυαλιά από τη γέφυρα.

Επίσης, κυκλοφορούν και διάφορα άλλα γυαλιά που δεν στηρίζονται στη ράχη της μύτης, ή που είναι πολύ ελαφριά με μικρά μαξιλάρια μύτης χωρίς σκελετό.

Γενικός κανόνας σε κάθε περίπτωση είναι ένας: Όταν ο ασθενής σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο μετά την επέμβαση έχει μια δραστηριότητα η οποία δημιουργεί δυσαρέσκεια στη χειρουργημένη περιοχή τότε πρέπει να γίνει διακοπή της δραστηριότητας είτε αυτή είναι το να κάνει κάποια άσκηση, είτε το να φοράει γυαλιά, είτε να κάνει κάποια συγκεκριμένη εργασία.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για τα γυαλιά ηλίου. Βέβαια, η έκθεση στον ήλιο μετά από την επέμβαση είναι προτιμότερο να αποφεύγεται, ή να γίνεται αφού ληφθούν μέτρα προστασίας, προκειμένου να αποφευχθεί επιπλέον οίδημα της χειρουργημένης περιοχής.

Βέβαια όταν το πρόβλημα της όρασης είναι τόσο σοβαρό που είναι αδύνατη η απομάκρυνση των γυαλιών για 1 μήνα και οι φακοί επαφής δεν αποτελούν επιλογή λόγω αλλεργίας ή άλλων προβλημάτων υγείας, διέξοδο μπορεί να αποτελέσει η διαθλαστική χειρουργική. Πρόκειται για επεμβάσεις που διορθώνουν τις ανωμαλίες εστίασης του οφθαλμού (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) ώστε ο ασθενής να απαλλαγεί από την ανάγκη χρήσης γυαλιών οράσεως. Αυτές είναι προτιμότερο να προηγούνται της ρινοπλαστικής, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί 2-4 εβδομάδες αργότερα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν είτε η ρινοπλαστική πραγματοποιείται σε άτομα που απλώς θέλουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους είτε σε άτομα που επιδιώκουν να λεπτύνουν τη μύτη τους για πρακτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση «όταν υπάρχει ανάγκη διαμόρφωσης του οστού ιδιαίτερα σε πολύ χοντρές μύτες με βαρύ σκελετό το αποτέλεσμα με τον συμβατικό εξοπλισμό μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητικό ή και να υπάρχουν σχετικά λειτουργικά προβλήματα όταν αναγκαζόμαστε να «σπρώξουμε» τον σκελετό πολύ προς την μέση γραμμή. Αντιθέτως, με την diamond ρινοπλαστική το αποτέλεσμα είναι εμφανώς καλύτερο, γιατί ο χειρουργός κάνει ρινογλυπτική, χωρίς να σπάει και να μετακινεί τα οστά.

Οπότε, ο χρόνος αποθεραπείας μειώνεται και η χρήση γυαλιών επιτρέπεται αισθητά νωρίτερα», διευκρινίζει ο Δρ. Μοιρέας.

Παλιά τεχνική

Στο παρελθόν με τα κλασικά χειρουργικά εργαλεία, δηλαδή με τους οστεοτόμους και τις ράσπες οι χειρουργοί έπρεπε να σπάσουν τα οστά της μύτης για να τα λεπτύνουν ή να τα ευθειάσουν. Όμως, μερικές φορές τα οστά έσπαγαν σε διαφορετικό σημείο από το επιθυμητό, με συνέπεια να δημιουργούνται αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα.

Με τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη diamond ρινοπλαστική ο εξειδικευμένος ρινοπλαστικός σμιλεύει τα οστά, δίνοντας το σχήμα που επιθυμεί, χωρίς καθόλου οστεοτομίες. Εάν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη λέπτυνση τα εργαλεία αυτά μπορούν να κόψουν τα οστά με μεγάλη ακρίβεια. Κι όλα αυτά χωρίς την πρόκληση βλάβης στους μαλακούς ιστούς της μύτης, με αποτέλεσμα λιγότερες εκχυμώσεις και οιδήματα.

Παρά τις πολλές επιλογές για τη χρήση γυαλιών για το μετεγχειρητικό διάστημα, ο καλύτερος τρόπος ανάρρωσης είναι η απομάκρυνση για λίγο από τις υποχρεώσεις και την πολυάσχολη ζωή. Εάν αυτό επιτευχθεί δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον για την πλειονότητα των ασθενών, ανάγκη να φορούν τόσες ώρες ή τόσο συχνά τα γυαλιά τους.