Πολλαπλά προβλήματα υγείας αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, με πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα σκουλήκι εισέβαλλε στον εγκέφαλό του όπου και πέθανε!
Το περιστατικό συνέβη το 2010, όταν ο 56χρονος εκείνη την εποχή νομικός παρουσίασε σοβαρή απώλεια μνήμης και «θόλωμα» (ομίχλη) του μυαλού. Όπως αποκάλυψαν χθες οι New York Times, απευθύνθηκε σε κορυφαίους νευρολόγους που γνώριζαν το οικογενειακό ιστορικό του. Και αυτό διότι ο θείος του Τεντ Κένεντι είχε πεθάνει έναν χρόνο νωρίτερα από καρκίνο του εγκεφάλου.
Υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις που έδειξαν μία ύποπτη σκιά. Αρχικά οι γιατροί νόμιζαν ότι και εκείνος είχε όγκο. Ένας γιατρός από τη Νέα Υόρκη, όμως, τον ενημέρωσε πως η σκιά πιθανώς ήταν ένα σκουλήκι. Το παράσιτο είχε εισβάλλει με κάποιον τρόπο στον εγκέφαλό του, όπου και πέθανε.
Ο Ρόμπερτ Κένεντι είπε ότι το σκουλήκι είχε φάει τμήμα του εγκεφάλου του. Ανέφερε ακόμα πως εκείνη την εποχή κέρδιζε πολιτική δύναμη, αλλά τα νοητικά προβλήματά του ανέκοψαν την πορεία του.
Όπως είπε στο CNN η κυρία Stefanie Spear, εκπρόσωπος της εκστρατείας του κ. Κένεντι, πιθανώς μολύνθηκε από το παράσιτο σε κάποιο από τα ταξίδια που έκανε σε Αφρική, Νότιο Αμερική και Ασία στο πλαίσιο δράσεων για το περιβάλλον.
Την ίδια περίπου περίοδο, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέστη δηλητηρίαση από μόλυβδο. Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό μέταλλο που μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα όπως:
- Απώλεια της περιφερειακής όρασης
- Μυϊκή αδυναμία
- Δυσκολίες στην κίνηση, την ακοή, την ομιλία
- Απώλεια μνήμης
Ο κ. Κένεντι, που σήμερα είναι 70 ετών, είπε στους ΝΥΤ όταν τελικά ανέρρωσε από τα νοητικά προβλήματά του, χωρίς να χρειασθεί θεραπεία.
Οι ΝΥΤ αποκαλύπτουν επίσης πως αργότερα διαγνώστηκε με κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Εκείνος ωστόσο πιστεύει ότι την έχει πλέον ξεπεράσει.
Κυστικέρκωση από σκουλήκι των χοίρων
Η επαλήθευση όσων αναφέρονται είναι δύσκολη, εάν δεν δημοσιοποιηθούν οι ιατρικές εξετάσεις του κ. Κένεντι, σχολίασε ο Dr. Peter Hotez, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας & Μικροβιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Τέξας.
Σε γενικές γραμμές, όμως, μπορεί κάποιος να μολυνθεί από μία προνύμφη του σκώληκα ταινία των χοίρων (Taenia solium), είπε. Η προνύμφη αυτή λέγεται κυστίκερκος και η λοίμωξη κυστικέρκωση.
Η εισβολή του σκώληκα στον εγκέφαλο προκαλεί νευροκυστικέρκωση, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις. Μερικές φορές οι ασθενείς λαμβάνουν για καιρό αντιεπιληπτική αγωγή. Και αυτό διότι όταν πεθάνει ο σκώληκας δημιουργείται μία αποτιτανωμένη κύστη στον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί έκκριση φλεγμονωδών χημικών (λέγονται κυτταροκίνες).
Η συσχέτιση της νευροκυστικέρκωσης με τα προβλήματα μνήμης και την άνοια αποτελεί αντικείμενο μελέτης, πρόσθεσε ο Dr. Hotez. Τα συμπτώματα αυτά, πάντως, σχετίζονται με τη δηλητηρίαση από μόλυβδο. Την εποχή που τα εκδήλωσε ο κ. Κένεντι κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες τόνου και πέρκας. Πολλά ψάρια που αλιεύονται στις ΗΠΑ έχουν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων.
Αν πάντως είχε όντως νευροκυστικέρκωση, το σκουλήκι δεν έφαγε τον εγκέφαλό του, ξεκαθάρισε ο Dr. Hotez. «Το παράσιτο λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από το σώμα και ζει στον εγκέφαλο, αλλά δεν τον τρώει», είπε.
Η διάγνωση της κυστικέρκωσης είναι δύσκολη. Όσο ζει το σκουλήκι «μεταμφιέζεται» για να αποφύγει την ανίχνευση. Συνήθως γίνεται αντιληπτό όταν πεθάνει και σχηματιστεί γύρω του μια αποτιτανωμένη κύστη.
Photo by Roy Rochlin/Getty Images