Κορίτσια–νεογέννητα και νήπια–θανατώνονται σε όλη την Ινδία, ενώ θηλυκά έμβρυα βρίσκονται σε κάδους απορριμμάτων και εγκαταλειμμένα πηγάδια. Οι πρόσφατες περιπτώσεις κακοποιημένων κοριτσιών έχουν αφυπνίσει την συνείδηση του έθνους και έχουν προκαλέσει διαφωνίες για τη θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία.
Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην προτίμηση των Ινδών στους γιους, που θα φροντίσουν τους γονείς τους και στην αντίληψη ότι οι κόρες αποτελούν οικονομικό βάρος, επισημαίνει η Γκίτα Αραβαμούνταν συγγραφέας του βιβλίου «Εξαφανίζοντας τις Κόρες».
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν την Ινδία ως το πλέον «θανατηφόρο μέρος» για τα μικρά κορίτσια. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα κορίτσια στην Ινδία, από ενός μέχρι 5 ετών, έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον σε σχέση με τα αντίστοιχα αγοράκια της ίδιας ηλικίας.
Μάλιστα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet, δείχνουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια στην Ινδία υπάρχουν 10.000.000 “εξαφανισμένες” κόρες. Ενώ ο προγεννητικός καθορισμός του φύλου και οι επιλεκτικές αμβλώσεις ευθύνονται για το ότι κάθε χρόνο μένουν αγέννητα 500.000 κορίτσια.
Η εμβρυοκτονία, είναι κάτι που απασχολεί το επίσημο κράτος το οποίο από το 1994 έχει θεσπίσει νόμο που απαγορεύει την επιλογή φύλου. Ο νόμος αυτός σπάνια έχει εφαρμοστεί και τα τελευταία 15 χρόνια μόνο 600 υποθέσεις εμβρυοκτονίας, έχουν φτάσει μέχρι τα δικαστήρια. Από αυτές τις 600, καταδικάστηκαν μόνο οι 80 περιπτώσεις. Και αναφερόμαστε σε μια χώρα που ο πλυθησμός της ίσως να ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο…
“Κανείς δεν μαθαίνει το μάθημά του, αφού οι άνθρωποι δεν παραδέχονται πως κάνουν λάθος και ισχυρίζονται πως είναι οικογενειακό θέμα. Σε μια χώρα όπου λατρεύονται οι γυναικείς θεότητες, υπάρχει μια σιωπηλή ανοχή στην θανάτωση των κοριτσιών, είναι μια εθνική τραγωδία”, καταλήγει η Αραβαμούνταν.