«Σαρώνει» παγκοσμίως η υπέρταση – Φυσιολογικές τιμές της πίεσης και τι να κάνετε
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία από 844 μελέτες από 154 χώρες. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους και κάλυπταν την περίοδο 1980-2015.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι σε αυτά τα 35 χρόνια η συστολική πίεση εμφανίζει σαφή ανοδική τάση διεθνώς. Το 2015 εκτιμάται ότι στη Γη 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικες -περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός- είχαν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 110 έως 115 mm Hg (δηλαδή 11 έως 11,5), ενώ 874 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κανονική υπέρταση, καθώς η συστολική πίεση τους ήταν 140 mm Hg (14) ή μεγαλύτερη.
Η αρτηριακή συστολική πίεση που είναι 140 mm Hg και πάνω, έχει συσχετισθεί με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα νεφρών και άλλα. Η επιδημία παχυσαρκίας επιτείνει το πρόβλημα της υπέρτασης.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η συστολική πίεση, που αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 1990-2015, σχετίζεται με μια αύξηση των θανάτων κατά 1,4 φορές. Σε σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου, η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση θεωρείται η κυριότερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Οι περισσότεροι θάνατοι σχετιζόμενοι με την πίεση το 2015 οφείλονταν σε ισχαιμική καρδιοπάθεια (4,9 εκατομμύρια), αιμορραγικό εγκεφαλικό (δύο εκατομμύρια) και ισχαιμικό εγκεφαλικό (1,5 εκατομμύρια). Πέντε χώρες με μεγάλο πληθυσμό εμφανίζονται να έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ή αναπηρίας λόγω υψηλής συστολικής πίεσης: Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία και ΗΠΑ.
Τυπικά, υπέρταση θεωρείται όταν η συστολική πίεση είναι πάνω από 140 mm Hg. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης αρχίζει από τα 115 mm Hg (προ-υπόταση). Οι ειδικοί συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ένα συμβατικό όριο μέχρι το οποίο η πίεση είναι φυσιολογική και αμέσως μετά αρχίζει η υπέρταση, αλλά μάλλον υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση του κινδύνου που αρχίζει πολύ κάτω από τα 140 mm Hg.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πάντως ότι όσοι έχουν συστολική πίεση 115 έως 140 mm Hg, πρέπει να παίρνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα. Μπορούν όμως να κάνουν υγιή διατροφή, να ασκούνται και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πίεση αίματος: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές – Τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση
Οι ακόλουθες πληροφορίες για τις τιμές στην πίεση αίματος μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η αρτηριακή σας πίεση είναι σε υγιές επίπεδο ή εάν θα πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα για να βελτιώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
Οι τιμές για την αρτηριακή πίεση αίματος εμπίπτουν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες και κυμαίνονται από φυσιολογική έως το στάδιο της υπέρτασης. Το επίπεδο της πίεσης του αίματός σας καθορίζει το είδος της θεραπείας που ενδεχομένως να χρειαστείτε. Για να πάρετε μια ακριβή μέτρηση της πίεσης του αίματος, ο γιατρός σας θα πρέπει να την αξιολογήσει με βάση τον μέσο όρο δύο ή περισσοτέρων μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης σε τρεις ή περισσότερες επισκέψεις στο ιατρείο.
Αυτό που θα δείτε παρακάτω είναι οι τιμές που αντιστοιχούν στις τέσσερις κατηγορίες για την πίεση αίματος και τι σημαίνουν για εσάς. Αν οι μετρήσεις σας εμπίπτουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, τότε ως σωστή πρέπει να εκληφθεί η τιμή που εμπίπτει στην υψηλότερη κατηγορία. Για παράδειγμα, εάν η τιμή της πίεσή σας είναι 125/95 mm Hg, έχετε υπέρταση στο στάδιο-1.
Η “μεγάλη” πίεση αίματος είναι η συστολική και η “μικρή” πίεση είναι η διαστολική. Μετρώντας τες σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg), οι τιμές αυτές αναγράφονται συνήθως ως “Μεγάλη/Μικρή”. Για παράδειγμα το “125/95” σημαίνει ότι η συστολική πίεση είναι 125 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και η διαστολή πίεση είναι 95 mm Hg.
Δείτε τις 4 βασικές κατηγορίες μέτρησης της πίεσης του αίματος:
Συστολική: κάτω από 120 και Διαστολική: κάτω από 80
Έχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Συστολική: μεταξύ 120-139 και Διαστολική: μεταξύ 80-89
Ανήκετε στην κατηγορία που οι γιατροί ονομάζουν “προϋπέρταση”. Δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, αλλά είναι σώφρον να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.
Συστολική: μεταξύ 140-159 και Διαστολική: μεταξύ 90-99
Ανήκετε στην κατηγορία της υπέρτασης στο στάδιο-1. Διατήρηση ή υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν δεν δείτε την πίεσή σας να πέφτει λίγο μετά από περίπου έναν μήνα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, επειδή μπορεί να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.
Συστολική: 160 και πάνω και Διαστολική: 100 και πάνω
Έχετε υπέρταση στο στάδιο-2, δηλαδή έχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και να επικοινωνήσετε σίγουρα με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις, αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο.
Σημειώσεις
- Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.
- Αυτές οι συστάσεις προϋποθέτουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μοναδική ασθένεια ή πάθηση που έχετε. Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την υπέρταση πιο “σφαιρικά” και πιο “επιθετικά”.
Γενικά
- Αν είστε υγιείς ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών, ή αν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη ή στεφανιαία νόσο, στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε σε τιμές στο επίπεδο 140/90 mm Hg.
- Αν είστε ένας υγιής άνθρωπος ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικας, τότε στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε στο επίπεδο 150/90 mm Hg.
- Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, η διατήρηση ή η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την έναρξη της υπέρτασης ή άλλων προβλημάτων υγείας.
- Αν η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι φυσιολογική, ένας υγιής τρόπος ζωής -πολλές φορές σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή- μπορεί να σας βοηθήσει την θέσετε υπό έλεγχο και να μειώσετε τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίεση αίματος και καρδιακά: Τι ισχύει με το αλάτι και τι με την ζάχαρη [vid]
Πίεση αίματος: Προσοχή στον κρύο καιρό – Τι πρέπει να ξέρετε
Πράσινες (VS) μαύρες ελιές: Προσοχή στην πίεση του αίματος – Τι πρέπει να ξέρετε
Πίεση αίματος: Τι άλλο την αυξάνει εκτός από το αλάτι [λίστα]