Σχεδόν οι μισοί άνω των 40 ετών μπορεί να έχουν “κρυφή” καρδιακή νόσο: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Συγκεκριμένα, μελέτη σε περισσότερα από 9.000 άτομα στην Κοπεγχάγη της Δανίας εξέτασε άτομα άνω των 40 ετών και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Βρήκαν ότι ένας σημαντικός αριθμός δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, αλλά είχε ενδείξεις στεφανιαίας νόσου χωρίς συμπτώματα (υποκλινική), αλλά που σχετίζεται με περισσότερο από 8 φορές αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα.
Η ασθένεια προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Αυτή η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
Ένας νέος τρόπος για να κρίνουμε την στεφανιαία νόσο
Οι επικεφαλής της μελέτης υποστηρίζουν παρέχει έναν νέο και σημαντικό τρόπο παρατήρησης της φυσικής ιστορίας της στεφανιαίας νόσου.
Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Klaus Fuglsang Kofoed, είναι κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Κέντρου Καρδιάς στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Είπε ότι η μελέτη τονίζει τη σημασία της στενής παρακολούθησης των καρδιακών προβλημάτων και της έγκαιρης ανίχνευσης όταν είναι δυνατόν:
“Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες αυτού του τύπου. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό που κάνουμε. Έχουμε δει επιτυχία με τον καρκίνο του πνεύμονα και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Ελπίζουμε να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους που ήδη κάνουν αξονική τομογραφία να συμπεριλάβουν και τον έλεγχο για καρδιαγγειακές παθήσεις”.
Ένα συνοδευτικό άρθρο από συγγραφείς από το BHF Center for Cardiovascular Science στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σημειώνει ότι αυτή η έρευνα παρέχει την ευκαιρία να μελετηθεί το τρέχον ιστορικό της στεφανιαίας νόσου απουσία παρέμβασης, όπου ούτε ο ασθενής ούτε ο κλινικός γιατρός γνωρίζουν τα ευρήματα σάρωσης.
Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 9.533 ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, για να καθορίσουν τα χαρακτηριστικά της -χωρίς συμπτώματα- (υποκλινικής) στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης που σχετίζεται με την πρόκληση μελλοντικού εμφράγματος.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία αγγειογραφίας (CTA) για τη διάγνωση της αποφρακτικής στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι:
- το 54% των συμμετεχόντων δεν είχε υποκλινική στεφανιαία νόσο
- το 46% είχαν διαγνωστεί με υποκλινική στεφανιαία αθηροσκλήρωση. Αυτό περιελάμβανε 36% με μη αποφρακτική νόσο και 10% με αποφρακτική νόσο
Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα
Τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν σε νεαρή ηλικία, πολλά χρόνια πριν από την ανάπτυξη κλινικής νόσου, εξήγησε ο δρ. Kofoed.
Είπε ότι η έγκαιρη ανίχνευση θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας των καρδιακών προβλημάτων, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι προληπτικοί έλεγχοι και η έγκαιρη ανίχνευση αποτελούν χαρακτηριστικό της θεραπείας του καρκίνου:
“Πρέπει να πω ότι σε κάποιο βαθμό όλο αυτό μοιάζει με τον καρκίνο. Υπάρχουν προσπάθειες για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης και στην καρδιοπάθεια και μία από αυτές είναι η λήψη DNA από το αίμα. Η υγρή βιοψία εξακολουθεί να είναι δύσκολη όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών παθήσεων. Αλλά πιστεύουμε ότι έχει προοπτική”.
Οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη είναι σημαντική
Η δρ. Elizabeth Kordas, είναι προληπτική καρδιολόγος και ιδρύτρια της Step One Foods, μιας εταιρείας τροφίμων που δημιούργησε ειδικά για καρδιοπαθείς. Δεν πήρε μέρος σε αυτήν την μελέτη. Είπε ότι τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνονται στην δεν είναι καινούργια, αλλά είναι σημαντικά:
“Η συνολική μου άποψη για την μελέτη είναι ότι επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Αυτή η διαδικασία ξεκινά νωρίς και μπορεί να γίνει γνωστή με πολλούς τρόπους. Αλλά θα έλεγα ότι είναι πολύτιμη. Είναι λογικό να ξεκινάμε έγκαιρα την πρόληψη. Μην περιμένετε».
Ο δρ. Kordas είπε ότι η τακτική αξιολόγηση του κινδύνου θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία με πληροφορίες για πράγματα όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη:
“Σε ηλικία 10 ετών και 20 ετών όλοι πρέπει να ελέγχονται. Απλώς συνεχίστε να ελέγχετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και αποκτήστε περισσότερο έλεγχο. Προσέξτε το φαγητό που τρώτε, το κάπνισμα και την άσκηση. Όλα αυτά έχουν σημασία”.
Πηγή: https://www.healthline.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειδική φωτοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή γήρανση
Για υγιή καρδιά χρειάζεστε 30 γραμμάρια από αυτή την τροφή την ημέρα
Βραδυκαρδία (χαμηλός καρδιακός ρυθμός): Από τι προκαλείται και πότε πρέπει να σας ανησυχεί
Η δίαιτα κέτο μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιά, δείχνει νέα έρευνα
φωτό: iStock