Σε πόσο καιρό περνάει μια μελανιά και πότε να ανησυχήσετε

  • Ελισάβετ Σταύρου
μελανιά
Κατά μέσο όρο, μία μελανιά μπορεί να κρατήσει μία έως τρεις εβδομάδες και οι μεγαλύτεροι μώλωπες διαρκούν περισσότερο από τους μικρότερους.

Μια μελανιά εμφανίζεται όταν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας καταστραφούν και αρχίσουν να αιμορραγούν. Αν στο σημείο το δέρμα δεν ανοίξει (από ένα κόψιμο), το αίμα εγκλωβίζεται από κάτω, δημιουργώντας τις μελανιές.

Μερικές μελανιές είναι μικρές και δεν μας ενοχλούν, ενώ κάποια άλλες είναι μεγαλύτερες και αρκετά επώδυνες. Συνήθως εμφανίζονται μετά από κάποιο χτύπημα, μια αιμοληψία ή και μια χειρουργική επέμβαση.

Πόσο καιρό όμως μπορεί να κρατήσει μια μελανιά και πότε πρέπει να σας ανησυχήσει; Η ειδική σε αιματολογικές παθήσεις Δρ. Dana Angelini, MD, εξηγεί πόσο χρόνο χρειάζονται για να φύγουν οι μώλωπες και τι να κάνετε εάν η μελανιά σας δεν υποχωρήσει.

Το πόσο καιρό θα παραμείνει μια μελανιά στο δέρμα σας δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, καθώς εξαρτάται από το σώμα του κάθε ανθρώπου και από το τι την προκάλεσε.

«Οι μεγάλοι μώλωπες διαρκούν περισσότερο από τους μικρότερους», λέει η Δρ Angelini. «Υπάρχει περισσότερο αίμα για να διασπάσει το σώμα σας, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Οι μώλωπες διαρκούν μία έως τρεις εβδομάδες κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο μώλωπας αλλάζει χρώμα».

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για μια μελανιά

Τις περισσότερες φορές, οι μώλωπες δεν είναι λόγος ανησυχίας, ακόμα κι αν δεν θυμάστε πως προκλήθηκαν. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό αν:

– Η μελανιά δεν βελτιώνεται μέσα σε τρεις εβδομάδες.

– Εμφανίζονται τακτικά χωρίς προφανή αιτία.

– Όλες οι μελανιές εμφανίζονται στο ίδιο σημείο.

– Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, διογκωμένους λεμφαδένες, νυχτερινές εφιδρώσεις ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσει κάποιες ασθένειες, ή μπορεί να σας αλλάξει τα φάρμακα σε περίπτωση που αυτή είναι η αιτία εμφάνισης.

Πως να απαλλαγείτε από τους μώλωπες

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να εξαφανιστούν πιο γρήγορα οι μελανιές. Το βασικό για να ανακουφιστείτε από τον πόνο που μπορεί να σας προκαλεί μια μελανιά είναι να βάλετε πάγο στο σημείο. Αν και δεν είναι κάτι θαυματουργό και δεν θα εξαφανίσει αμέσως το σημάδι, το να βάλετε πάγο θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και το πρήξιμο και μπορεί να βοηθήσει έναν μώλωπα να επουλωθεί ελαφρώς πιο γρήγορα. Προσοχή όμως. Μην αφήσετε τον πάγο για περισσότερο από 15 λεπτά τη φορά, καθώς μπορεί να βλάψετε το δέρμα σας.

Επίσης, καλό θα ήταν για τις πρώτες 48 ώρες να αποφύγετε τα ζεστά μπάνια ή τις θερμοφόρες. Η θερμότητα μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να κάνει τον μώλωπα σας ακόμα μεγαλύτερο.

Φωτογραφία iStock