Iatropedia

Σεξουαλική επαφή και καρδιά: Τέσσερα σημαντικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

happy young couple relaxed at home on bed

Πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά η σεξουαλική επαφή και δραστηριότητα κάνει καλό στην υγεία και αν είναι επικίνδυνη για την καρδιά.

Είναι τελικά η σεξουαλική επαφή, άσκηση; Ωφελεί την καρδιά ή την επιβαρύνει; Αυτές είναι μερικές εύλογες απορίες των περισσότερων ανθρώπων σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα και πως επηρεάζει τελικά τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Steven Nissen, MD, της Cleveland Clinic, η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι περίπλοκη, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν, ενώ η καρδιά κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική.

Είναι άσκηση η σεξουαλική επαφή;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Και ναι και όχι. Μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα να θεωρηθεί άσκηση, αλλά μην περιμένετε ότι θα κάψετε και τις θερμίδες της ημέρας.

Υποθέτοντας ότι η σεξουαλική επαφή κρατάει κκατά μέσο όρο πέντε έως 15 λεπτά , είναι σαν να κάνετε ήπιο περπάτημα για 20 λεπτά. Ο σύντροφός ο οποίος είναι από πάνω ανεβάζει τους καρδιακούς του παλμούς γύρω στους 120, ενώ ο σύντροφος στο κάτω μέρος φτάνει περίπου τους 110.

Δηλαδή, έχετε μια ελάχιστη καρδιαγγειακή άσκηση, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με μία κανονική προπόνηση.

Πόσο καλό κάνει η σεξουαλική επαφή στην καρδιά;

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που είχαν μία φορά το μήνα ή λιγότερο. Έρευνες όπως αυτή συνήθως επικεντρώνονται στους άνδρες, επειδή περισσότεροι άνδρες έχουν καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σεξουαλική επαφή είναι «φάρμακο» και προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις. Απλώς, θεωρείται ένα μέρος της ρουτίνας που συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, όπως η διατροφή και η άσκηση.

Είναι επικίνδυνη η σεξουαλική δραστηριότητα αν έχετε καρδιαγγειακά προβλήματα;

Όπως υποστηρίζει ο Δρ. Nissen, δεν είναι επικίνδυνη για την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οι ασθενείς συχνά έχουν αυτήν την απορία μετά από καρδιακή προσβολή ή διάγνωση καρδιακής νόσου.

Η αρτηριακή πίεση θα ανέβει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, συνήθως σε μέγιστο περίπου 160/90. Αυτό είναι περίπου το ίδιο με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου τρεξίματος για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια μειώνεται.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεξουαλική επαφή με έναν άγνωστο σύντροφο – όπως η επαφή εκτός γάμου – μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους άνδρες με καρδιακή νόσο. Ορισμένοι άνδρες έχουν πεθάνει ακόμη και κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά είναι σπάνιο, αναφέρει ο καρδιολόγος.

Ωφελεί τη γενική υγεία;

Τέλος, ο ειδικός υποστηρίζει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη συνολική υγεία. Ακόμα κι αν δεν είναι μια κανονική προπόνηση υψηλής έντασης, η τακτική επαφή μπορεί να είναι ένα μέρος ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να μας κάνει πιο χαρούμενους, πιο χαλαρούς και λιγότερο αγχωμένους.

Φωτογραφία iStock