Σέρφινγκ: Κάνει καλό στην ψυχική και σωματική σας υγεία!
Οι λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ είναι αρκετοί και στην Ελλάδα, παρόλο που δύσκολα τα κύματα είναι επιπέδου «Χαβάη 5-0». Ο λόγος είναι ότι η επαφή με τη θάλασσα και η άσκηση βελτιώνουν τη διάθεση και γυμνάζουν το σώμα.
Όπως λέει η Ανατολή Παταρίδου MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr):
«Την σημερινή εποχή την χαρακτηρίζουν το στρες, η κακή διατροφή, η αύξηση βάρους και η κατάθλιψη. Όλο και περισσότερος κόσμος καταφεύγει σε διάφορες δραστηριότητες, αφιερώνοντας όσο χρόνο μπορεί, με σκόπο να επενδύσει στην σωματική, αλλά και στην πνευματική του υγεία. Με την άφιξη του καλοκαιριού και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κυματοδρομίας (Surfing) δεν θα ήταν δυνατό να μην αναφερθούμε στην δυνατότητα που μας δίνει, τόσο ο καιρός, όσο και η Ελλάδας μας, να ασχοληθούμε με τα θαλάσσια σπορ».
Η ιστορία του σέρφινγκ ξεκινάει το 1967 στην Ταϊτή, όπου οι ντόπιοι είχαν ως έθιμο να γλιστράνε με ξύλινες σανίδες πάνω στα κύματα. Εκεί τους ανακάλυψαν τα μέλη του πληρώματος «Dolphin», του πρώτου πλοίου που έφτασε ποτέ στο νησί. Βασικό χαρακτηριστικό του ηγέτη της φυλής ήταν η πολύ καλή γνώση του σπορ.
«Εξίσωση» ισορροπίας
To σέρφινγκ αποτελεί ένα υπερπλήρες πρόγραμμα άσκησης, καθώς γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και μας βοηθάει να «κάψουμε» έως και 1000 θερμίδες σε μία ώρα. Δυναμώνει όλους τους μύες του σώματος και μας βοηθάει να βελτιώσουμε την σωματική μας ισορροπία, προσφέροντας έκρηξη αδρεναλίνης.
Πέρα από την σωματική ευεξία, η επαφή με την θάλασσα χαρίζει και ψυχική τόνωση και ένα αίσθημα ελευθερίας, άκρως αναζωογονητικό. Το υγρό στοιχείο σε συνδυασμό με την άσκηση δημιουργούν έναν αντικαταθλιπτικό συνδυασμό. Ο ήλιος εξυπηρετεί την παραγωγή βιταμίνης D, γνωστή για τις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες και το χτίσιμο γερών οστών.
«Φυσικά, την ίδια θετική επίδραση στο σώμα μας έχουν και άλλα θαλάσσια σπορ, όπως το θαλάσσιο σκι. Γενικά η θάλασσα μας δίνει αρκετές επιλογές για να γυμναστούμε, από το απλό κολύμπι – για αυτούς που δεν ρισκάρουν – μέχρι και το windsurfing, για τους πιο τολμηρούς», επισημαίνει η κυρία Παταρίδου.
«Πλέον οι περισσότερες ελληνικές παραλίες είναι οργανωμένες και μπορούμε να δοκιμάσουμε το θαλάσσιο σπορ της αρεσκείας μας. Είναι όλα προσιτά, ακόμη και σε αρχάριους και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να κάνετε μια καλή αρχή. Ειδικά με έναν καλό εκπαιδευτή, η αρχή θα είναι ακόμα ευκολότερη, με μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού», προσθέτει.
Συγκεκριμένα το windsurfing χρησιμοποιεί όλους του μύες του σώματός μας, καθώς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε πάνω στη σανίδα. Οι ελιγμοί με το τιμόνι απαιτούν ταυτόχρονη προσπάθεια από τα χέρια, τον κορμό και τα πόδια. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί την ταχύτερη λειτουργία της καρδιάς, κάνοντας, έτσι, το windsurfing μια εξαιρετική άσκηση για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οφέλη και για τους αρχάριους
Φυσικά δεν χρειάζεται κάποιος να είναι επαγγελματίας σέρφερ για να μπορέσει να ασκηθεί. Ακόμη και η απλή προσπάθεια ενός αρχάριου να ισορροπήσει, καθώς και οι πολλές πτώσεις στο νερό και η προσπάθεια να ξανανέβει στην σανίδα, αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της άσκησης. Και όλο αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων του σώματος, αλλά και στο κάψιμο περιττών θερμίδων. Κάθε ώρα που βρισκόμαστε πάνω στην σανίδα εξαφανίζονται 500-1000 θερμίδες.
Το σέρφινγκ είναι ένα άθλημα μαγευτικό και αναζωογονητικό, στο οποίο μπορούμε να αφιερώσουμε πολλές ώρες, χωρίς, καν, να το καταλάβουμε. Κάποιοι το παρομοιάζουν με μια προπόνηση cross fit, αλλά πιο διασκεδαστική. Μας χαρίζει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ελευθερία από το σκι, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης. Επίσης το κόστος είναι μικρό, καθώς δεν είναι απαραίτητο να έχουμε δικό μας εξοπλισμό.
«Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική εποχή για να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να επενδύσουμε χρόνο στην ψυχική και στη σωματική μας υγεία. Οι καλοκαιρινές διακοπές και η γυμναστική, σε συνδυασμό πάντα με την σωστή διατροφή, είναι τα κατάλληλα «πινέλα» και η θάλασσα ο «καμβάς», για να ζωγραφίσουμε όμορφες αναμνήσεις, που θα μας συντροφεύουν για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ας περάσουμε περισσότερο χρόνο πάνω στη σανίδα και όχι στην οθόνη του κινητού», καταλήγει χαρακτηριστικά η ειδικός.