Iatropedia

Σεξ μετά τη γέννα: Να πάω ή όχι;

Μόλις η οικογένειά σας μεγάλωσε! Είναι μία περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ψυχική φόρτιση, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί. Τα μέλη της οικογένειας προσπαθούν να προσαρμοσθούν στους νέους ρυθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο μερικές φορές υποβαθμίζεται η σημασία της σεξουαλικότητας, η οποία όμως αφενός προσφέρει ευεξία, αφετέρου τονώνει τη συντροφικότητα.

Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου

Σε γενικές γραμμές η σεξουαλικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν μετά το πέρας της λοχείας. Λοχεία ονομάζουμε τις πρώτες σαράντα ημέρες μετά τον τοκετό. Στο διάστημα αυτό η σεξουαλική επαφή συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για λοιμώξεις του κόλπου και της μήτρας.

Κατά τη λοχεία το τραχηλικό στόμιο είναι ανοικτό και από αυτό εκρέουν υγρά, που ονομάζονται λόχεια. Τα λόχεια αποτελούν εξαιρετικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων. Έτσι κατά τη σεξουαλική επαφή είναι δυνατόν να εισέλθουν δια του ανοικτού τραχηλικού στομίου εντός της μήτρας μικρόβια, τα οποία ενδέχεται να αναπτυχθούν γρήγορα εξαιτίας των λοχείων.

Επίσης μετά από φυσιολογικό τοκετό συχνά στο περίνεο υπάρχουν τραύματα ή επισιοτομή. Τα τραύματα αυτά προκαλούν δυσπαρευνία (πόνο κατά την επαφή), ενώ κατά τη σεξουαλική επαφή είναι δυνατόν να μολυνθούν. Είναι λοιπόν αναγκαίο να δοθεί στα τραύματα αυτά ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ιαθούν.

Οι σαράντα ημέρες της λοχείας μερικές φορές δεν είναι αρκετές.

Η δυσπαρευνία μετά από τον τοκετό συχνά οφείλεται σε κολπική ξηρότητα, η οποία συνδέεται με ορμονικές αλλαγές και επιτείνεται με το θηλασμό, ενώ μπορεί να εμμείνει ακόμα και για ένα τρίμηνο μετά από τον τοκετό. Χρήσιμες στην περίπτωση αυτή είναι φαρμακευτικές υδατοδιαλυτές λιπαντικές γέλες (gel), οι οποίες σαν βάση τους έχουν το νερό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε συνδυασμό και με προφυλακτικό.

Επομένως η επανέναρξη των σεξουαλικών επαφών μετά τη λοχεία χρειάζεται υπομονή. Το ζευγάρι καλόν είναι αφενός να πειραματισθεί, ώστε να βρει ποιες στάσεις είναι πιο άνετες για τη γυναίκα, αφετέρου να μη θέσει εξαρχής «υψηλούς στόχους».

Συχνά οι γυναίκες, που θηλάζουν παραπονούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για μαστωδυνία, αλλά και για την εκροή γάλακτος από τις θηλές. Μία χρήσιμη συμβουλή είναι της σεξουαλικής επαφής να προηγείται θηλασμός του νεογνού.

Η κένωση των μαστών θα μειώσει το αίσθημα βάρους, ενώ μετά το θηλασμό είναι λιγότερο πιθανό το βλαστάρι σας να σας διακόψει. Αν παρά την κένωση των μαστών η εκροή γάλακτος συνεχίζει και ενοχλεί, μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε το στηθόδεσμό σας, ίσως και ένα βαμβακερό μπλουζάκι.

Συχνό εμπόδιο στην έναρξη σεξουαλικών επαφών μετά από τον τοκετό είναι και η απουσία της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας, κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο και στην επιθυμία του άνδρα. Οι λόγοι, που οδηγούν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας μετά τον τοκετό ποικίλουν.

Η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται αρνητικά όχι μόνο από τη δυσπαρευνία και την κολπική ξηρότητα, που είναι συχνές ειδικά τις πρώτες φορές, αλλά και από την αλλαγή της αίσθησης της διείσδυσης.

Ένας κολπικός τοκετός, ακόμα και χωρίς την ύπαρξη τραυματισμών, συχνά οδηγεί στην μείωση του τόνου των μυών του περινέου, δηλαδή των μυών, που εκτείνονται από την περιοχή της εισόδου του κόλπου μέχρι τον πρωκτό. Αυτό συνήθως είναι λιγότερο έντονο στην περίπτωση της καισαρικής τομής. Οι μύες αυτοί είναι πιο χαλαροί. Έτσι μειώνεται η αίσθηση της τριβής, που ενισχύει τον σεξουαλικό ερεθισμό κατά τη διείσδυση.

Η χαλαρότητα αυτή μπορεί να αναστραφεί με ασκήσεις περινέου (ασκήσεις Kegel). Οι ασκήσεις αυτές είναι στην πράξη μία σειρά εκουσίων συσπάσεων των μυών του περινέου, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών αυτών.

Πρακτικά αυτό που κάνετε, αφού αδειάσετε την κύστη και όσο βρίσκεστε σε όρθια θέση, είναι να συσπάσετε τους μυς, που χρησιμοποιείτε, όταν θέλετε να κρατήσετε τα ούρα σας.

Η σύσπαση αυτή, πρέπει να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και η άσκηση να επαναληφθεί για 10 με 15 φορές. Το ίδιο πρόγραμμα, διαρκείας περίπου 5 λεπτών, καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγων, που επηρεάζει αρνητικά την διάθεση για σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό, είναι η βεβαρημένη ψυχολογία. Η κατάσταση αυτή οφείλεται όχι μόνο στις ορμονικές αλλαγές, αλλά και στην κούραση, την έλλειψη ύπνου και το άγχος από την ευθύνη του μωρού. Το άγχος αυτό είναι πιο έντονο στην πρωτοτόκο, ενώ η προτέρα εμπειρία αμβλύνει το άγχος στην πολυτόκο.

Σύμφωνα με μελέτες τα δύο τρίτα των πρωτοτόκων αναφέρουν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας σε απόσταση οκτώ μηνών από τον τοκετό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις πολυτόκους είναι μία στις επτά.

Η επιρροή του θηλασμού στην σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας δεν είναι μονοσήμαντη, αφού σε μερικές γυναίκες ο θηλασμός δρα ανασταλτικά όσον αφορά τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ σε άλλες ο θηλασμός, μπορεί και να την ενισχύσει.

Ένας ακόμη παράγων, που μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας και δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι και οι αλλαγές, που η εγκυμοσύνη επέφερε στο σώμα της. Η φουσκωμένη κοιλιά, η οποία μπορεί να παραμείνει ακόμα και για δύο μήνες μετά από τον τοκετό, οι ενδεχόμενες ραγάδες, αλλά και τα περιττά κιλά δεν βοηθούν καθόλου τη γυναίκα να νιώσει επιθυμητή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία μελέτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας η σεξουαλική επιθυμία μετά από τον τοκετό είναι εντονότερη σε γυναίκες, που είχαν σεξουαλικές επαφές κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες τις κύησης. Αντίθετα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, η σεξουαλική επιθυμία μετά τον τοκετό είναι μικρότερη σε μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας

Στην ανάκτηση της σεξουαλικής επιθυμίας βοηθά η σωστή διατροφή και η άσκηση, που επιταχύνουν την επάνοδο του σώματος στην προτέρα κατάσταση, αλλά και χαρίζουν ευεξία. Επίσης είναι χρήσιμο στην αρχή να μην υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις, όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, όλα πρέπει να γίνουν σταδιακά με υπομονή.

Στη διαδικασία ανάκτησης της σεξουαλικής επιθυμίας καλόν είναι να ζητηθεί και η βοήθεια του συντρόφου, με τον οποίον μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Η επαφή αυτή ενισχύει το αίσθημα συντροφικότητας. Βασικό συστατικό της σεξουαλικής διάθεσης είναι και η εγγύτητα μεταξύ των συντρόφων.

Στα πλαίσια της αποκατάστασης της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού ας συμπεριληφθεί και η αντισύλληψη, εκτός αν ο οικογενειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει νέα εγκυμοσύνη άμεσα μετά τον τοκετό.

Η σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετό αποκαθίσταται σταδιακά και είναι αναγκαίο να υπάρξει σεβασμός στους χρόνους, που χρειάζεται η επαναφορά του σώματος της γυναίκας στην προτέρα κατάσταση, ενώ χρειάζεται να ληφθεί υπόψη και η βεβαρημένη ψυχική της διάθεση. Στη διαδικασία αποκατάστασης της σεξουαλικής ζωής καλόν είναι να εμπλακεί και ο σύντροφος, του οποίου η βοήθεια και η στήριξη μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Δρ. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

http://www.eleftheia.gr/

E-mail: care@eleftheia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''