Σιαμαία δίδυμα γεννήθηκαν με τρία πόδια και κοινό ουρογεννητικό σύστημα

  • Ρούλα Τσουλέα
σιαμαία
Τα αγοράκια πέρασαν τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους κυρίως σε ξαπλωτή θέση. Γιατί χειρουργήθηκαν.

Δύο σιαμαία αγοράκια στην Ινδονησία γεννήθηκαν ενωμένα στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη), έχοντας τρία πόδια και κοινό το πέος, την ουροδόχο κύστη και το μεγαλύτερο τμήμα του πεπτικού συστήματός τους.

Τα αγοράκια γεννήθηκαν το 2018. Είναι ισχιοπαγή σιαμαία δίδυμα, δηλαδή γεννήθηκαν με ενωμένα ισχία. Αυτού του είδους τα συνενωμένα δίδυμα είναι πολύ σπάνια. Αντιπροσωπεύουν το μόλις 6-11% όλων των περιστατικών σιαμαίων διδύμων, αναφέρουν οι ειδικοί.

Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Case Reports, τα αγοράκια είναι εντελώς ανεξάρτητα από τον θώρακα και πάνω. Έχουν επίσης φυσιολογικά χέρια. Επειδή, όμως, η θέση του κορμού τους είναι οριζόντια και στα δύο, τους ήταν αδύνατον να καθίσουν ή να σταθούν όρθια. Μπορούσαν όμως να ανασηκωθούν, στηριγμένα στα χέρια τους.

Τα αγοράκια ήταν το τρίτο και το τέταρτο παιδί μιας οικογένειας, χωρίς ιστορικό άλλων γενετικών ανωμαλιών. Οι γονείς τους ζητούν σε μια απομακρυσμένη περιοχή και έτσι τα αγοράκια πέρασαν τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους πρακτικά σε ξαπλωτή θέση.

Η κινητικότητα, όμως, εξελισσόταν σε τεράστιο ζήτημα καθώς μεγάλωναν και οι γονείς απευθύνθηκαν στους γιατρούς για να δουν αν μπορούν να τα βοηθήσουν.

Δεν μπορούν να διαχωριστούν

Οι γιατροί των μωρών τους ενημέρωσαν πως τα αγοράκια δεν μπορούν να διαχωριστούν. Και αυτό διότι αντιμετωπίζουν πρόσθετες συγγενείς ανωμαλίες, που καθιστούν αδύνατη την παραμονή του υπό γενική αναισθησία για πολλή ώρα.

Εκείνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να τα χειρουργήσουν για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Έχουν λ.χ. αναφερθεί περιστατικά ισχιοπαγών σιαμαίων που μπορούν να στέκονται όρθια και να βαδίζουν με υποβοήθηση.

Οι γιατροί αποφάσισαν να αφαιρέσουν το τρίτο πόδι των παιδιών και να σταθεροποιήσουν κάθετα τον κορμό τους, ενισχύοντας τα ισχία και το οστό της πυέλου. Η ελπίδα τους ήταν ότι θα παιδάκια θα μπορούσαν έστω να κάθονται.

Όπως τονίζουν οι γιατροί, μετά την επέμβαση και εντατική φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση τα αγοράκια έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της κινητικότητάς τους.

σιαμαία

1 στις 50.000 έως 200.000 γεννήσεις

Τα σιαμαία δίδυμα είναι σπάνιο φαινόμενο.  Υπολογίζεται ότι γεννιέται ένα ζεύγος ανά κάθε 50.000 έως 200.000 γεννήσεις. Η σπανιότητά τους αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα δύο τρίτα όλων των σιαμαίων διδύμων γεννιούνται νεκρά ή πεθαίνουν στη βρεφική ηλικία.

Τα σιαμαία κοριτσάκια είναι τριπλάσια από τα αγοράκια. Αναλόγως με το σημείο της συνένωσής τους, τα σιαμαία δίδυμα ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες όπως, ενδεικτικά:

  • Θωρακοπαγή (είναι ενωμένα στον θώρακα)
  • Ομφαλοπαγή (ενωμένα στην περιοχή του ομφαλού)
  • Ισχιοπαγή (ενωμένα στην πύελο)
  • Κοιλιοπαγή (ενωμένα στην κοιλιά)
  • Κρανιοπαγή (με ενωμένα κρανία) κ.λπ.

Από τα ισχιοπαγή σιαμαία, σχεδόν τα μισά έχουν τέσσερα πόδια. Εκείνα που γεννιούνται με τρία πόδια αντιπροσωπεύουν το περίπου 30% των περιστατικών. Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες να γεννηθούν με την διαταραχή αυτή δύο δίδυμα είναι 1 στα 2 εκατομμύρια.

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Ένθετη φωτογραφία: American Journal of Case Reports