Συγκίνηση και δύναμη ψυχής στο facebook για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Την δύναμη των social media, όπως το facebook, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν οι υπεύθυνοι του συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, για να ενημερώσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την ασθένεια αυτή. Ήδη δημιούργησαν γκρουπ στο facebook (www.facebook.com/LearnAboutMS) και ζητούν από όλους μας να περιγράψουν με 100 λέξεις, τι σημαίνει για τους πάσχοντες και μη η πολλαπλή σκλήρυνση και πως ζουν με αυτή.
Η σελίδα στο facebook έχει γεμίσει. Τα μηνύματα είναι πολλά και φανερώνουν μια τεράστια δύναμη ψυχής. Ένα “γιατί” αλλά και ένα αστείρευτο πάθος για ζωή. Δεν θα αντιγράψουμε άλλα μηνύματα από την σελίδα του συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας για έναν απλό λόγο. Για να μπείτε εσείς οι ίδιοι στο facebbok στην συγκεκριμένη σελίδα, να τα διαβάσετε όλα και να κάνετε like σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Την Κυριακή στις 27 Μαΐου ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (30/05), διοργανώνει Ενημερωτική Ημερίδα την Κυριακή, 27 Μαίου 2012 και ώρα 10:00 με 13:00 στο ξενοδοχείο Imperial Athens Hotel, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, την ενημέρωσή του για τη χρόνια αυτή πάθηση, την επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης, μέσω της σωστής ενημέρωσης, καθώς και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων και των οικογενειών τους.
Σημαντικοί ομιλητές θα δώσουν το παρόν στην εκδήλωση, τόσο από το χώρο της νευρολογίας και της διατροφολογίας όσο και από το χώρο της ψυχολογίας, όπως ο κ. Αντώνης Ρόμπος-Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης- Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και η κ. Κατερίνα Μαλίχιν- Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχαναλύτρια.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τις νευρικές ίνες (νευράξονες) του κεντρικού νευρικού συστήματος περιβάλλει μία ουσία, η μυελίνη, που επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων ανάμεσα στα νεύρα. Στη ΣΚΠ σε πολλαπλά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλείται στην αρχή φθορά της μυελίνης και στη συνέχεια δημιουργούνται πλάκες (ουλές), και γι’ αυτό στην πάθηση αυτή έχει δοθεί η ονομασία Σκλήρυνση «κατά πλάκας» ή «Πολλαπλή» σκλήρυνση.
Υπάρχει πιθανότητα καταστροφής του ίδιου του νευράξονα από τα αρχικά στάδια της νόσου. Η μυελίνη όχι μόνο προστατεύει τους νευράξονες αλλά τους επιτρέπει να «κάνουν και τη δουλειά τους». Όταν λοιπόν η μυελίνη και οι νευράξονες επηρεαστούν, ή και καταστραφούν, εμποδίζεται η ικανότητα αγωγής ερεθισμάτων στους νευρώνες, το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου δυσλειτουργεί και αυτό είναι που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα της ΣΚΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τη ΣΚΠ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia