Iatropedia

Σηκουάνας: Τουλάχιστον 10 νοσήματα μπορεί να προκαλέσει το κολύμπι σε μολυσμένο νερό

Autumn in Paris

Τι αναφέρει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Περισσότερα από 10 διαφορετικά είδη μικροβίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πάνω από 10 νοσήματα στον άνθρωπο, μπορεί να περιέχει το μολυσμένο νερό, όπως αυτό στον Σηκουάνα όπου εκτέθηκαν αθλητές στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, τα νοσήματα αυτά κυμαίνονται από γαστρεντερίτιδα έως σπάνιες λοιμώξεις από αμοιβάδες. Σε μερικές περιπτώσεις, δε, η κατάληξη μπορεί να είναι νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ μπορεί να απειληθεί η ζωή των ασθενών.

Η κυρία Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». Όπως εξήγησε, τα νοσήματα που μπορεί να προκληθούν συμπεριλαμβάνουν:

  1. Γαστρεντερίτιδα
  2. Ηπατίτιδα
  3. Επιπεφυκίτιδα (στο μάτι)
  4. Ωτίτιδες
  5. Αναπνευστικές λοιμώξεις
  6. Σπάνια προβλήματα όπως μόλυνση στο κεντρικό νευρικό σύστημα από αμοιβάδα που μπορεί να απειλήσει τη ζωή
  7. Ουρολοιμώξεις
  8. Κολπίτιδες
  9. Επιμόλυνση τραυμάτων
  10. Δερματικά εξανθήματα

«Είναι δηλαδή μια σειρά νοσημάτων από πολλά όργανα του σώματος που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσουν σε πυρετό, πονοκέφαλο αλλά και στο νοσοκομείο” τόνισε.

Η κυρία Ψαλτοπούλου διευκρίνισε ότι τα προαναφερθέντα νοσήματα σπανίως μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες. Ειδικά για τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως, προκαλούν αρκετά έντονα προβλήματα ώστε να τους εμποδίζουν να αγωνιστούν.

«Μιλάμε για μικρόβια τα οποία μπορεί να είναι από απλά κολοβακτηρίδια έως ο ιός της ηπατίτιδας Α, κλωστηρίδια, λεπτοσπείρωση», είπε. «Είναι μία σειρά μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα υγείας ή (να εκδηλωθούν) και λίγες μέρες μετά, με κίνδυνο και σοβαρό αλλά και πιο ελαφρύ».

Η σοβαρότητα της λοίμωξης που θα εκδηλώσει όποιος εκτεθεί στο μολυσμένο νερό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η ηλικία παίζει ρόλο. Το ίδιο και η συγκέντρωση των μικροοργανισμών στο μολυσμένο νερό, εξήγησε.

Φωτογραφία: iStock