«Πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν σε ανθρώπους που κάνουν βιαστικές κινήσεις ή δεν ακολουθούν τις συμβουλές ασφαλείας των συσκευών που χρησιμοποιούν», υποστηρίζει ο δρ Ντάντον Ντάνγκι, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών, η οποία εξέδωσε μερικές συμβουλές προστασίας.
Πριν αρχίσετε την οποιαδήποτε δουλειά, φορέστε τα κατάλληλα προστατευτικά ρούχα – λ.χ. γάντια, γαλότσες, καπέλο, γυαλιά, αναλόγως με την εργασία που θα κάνετε.
Πριν χρησιμοποιήσετε προϊόντα όπως καθαριστικά, μπογιές και ζιζανιοκτόνα, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, ιδίως τις οδηγίες χρήσεως. Όταν τελειώσετε τη χρήση, αποθηκεύστε όλα τα χημικά αναλόγως με τις οδηγίες της ετικέτας και βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται κλειδωμένα μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
Όταν σηκώνετε ή μεταφέρετε βαριά αντικείμενα ή σκύβετε, να έχετε τα πόδια ανοικτά στο ύψος των ώμων και, διατηρώντας ίσια την πλάτη σας, να λυγίζετε τα γόνατά σας, σφίγγοντας τους μυς της κοιλιάς σας.
Όταν σηκώνεστε όρθιοι από τέτοιες θέσεις, να χρησιμοποιείτε τα πόδια και όχι την πλάτη σας. Και να ζητάτε βοήθεια όταν πρέπει να μετακινήσετε πολύ μεγάλα, πολύ βαριά ή με περίεργο σχήμα αντικείμενα.
Στην περίπτωση που θέλετε να φτάσετε κάτι που βρίσκεται πολύ ψηλά, να χρησιμοποιείτε μια μικρή σκάλα ή ένα στέρεο σκαμπό, αντί να ανεβαίνετε σε άλλα έπιπλα που μπορεί να γλιστρήσουν ή να αναποδογυρίσουν.
Όταν χρησιμοποιείτε σκάλα, να βεβαιώνεστε πως πατάει καλά σε μια επίπεδη και σκληρή επιφάνεια. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σκάλα σε ανομοιόμορφο, μαλακό ή υγρό πάτωμα ή παρκέ. Για να είστε ακόμα πιο ασφαλείς, να μην ανεβαίνετε στο τελευταίο σκαλί και να μην τεντώνεστε δεξιά κι αριστερά, ενώ ο αφαλός σας πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο ύψος του τελευταίου σκαλιού.
Πάντως η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, επισημαίνει πως αν κάνετε εργασίες στον κήπο, μην αφιερώνετε πολύ συνεχόμενο χρόνο σε μονότονες κινήσεις, όπως το μάζεμα των φύλλων και το σκάλισμα.
Τέλος μη ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείμματα-και να πίνετε αρκετά υγρά, ώστε να αναπληρώνετε όσα χάνετε με την εφίδρωση.