Οι εκ γενετής τυφλοί μπορούν να δουν με μια νέα καινοτομική συσκευή που δημιούργησαν Ισραηλινοί και Γάλλοι ερευνητές, που επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να χρησιμοποιούν τους ήχους γύρω τους για να τους μετατρέπουν σε οπτικές πληροφορίες. Έτσι, έμμεσα, «βλέπουν» σε ένα βαθμό τα αντικείμενα του περιβάλλοντος και τις εκφράσεις των άλλων.
Το πρωτοποριακό σύστημα (που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «συσκευών αισθητηριακής υποκατάστασης») μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να διαβάζει ένας τυφλός, αφού μπορεί να συσχετίσει συγκεκριμένους ήχους με συγκεκριμένα γράμματα του αλφαβήτου.
Οι επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αμίρ Αμεντί του Κέντρου Επιστημών του Εγκεφάλου, σε συνεργασία με συναδέλφους του από τη Γαλλία, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς απήχησης περιοδικό νευροεπιστήμης «Neuron» (Νευρών), σύμφωνα με το «New Scientist».
Μια μικροσκοπική κάμερα προσαρτάται στο κεφάλι του ατόμου και συνδέεται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή με ένα smart κινητό τηλέφωνο. Ένα λογισμικό (αλγόριθμος) μετατρέπει τις εικόνες σε ήχους, και δίνει παράλληλα μια περιγραφή στον τυφλό για κάθε αντικείμενο μέσω των ακουστικών που φοράει στα αυτιά του.
Οι ήχοι έχουν διαφορετική χροιά και ένταση ανάλογα με το σχήμα κάθε αντικειμένου και ο τυφλός σχηματίζει στο νου του μια νοητική αναπαράσταση κάθε πράγματος. Τα πειράματα έδειξαν ότι χρειάζονται περίπου 70 ώρες για να μάθει ένας τυφλός άνθρωπος να περιγράφει διάφορες εικόνες που έχει «δει» μέσω των ήχων.
Παρακολουθώντας με τη μαγνητική τομογραφία (fMRI) τη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των εθελοντών που χρησιμοποιούσαν τη συσκευή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου τους ενεργοποιείτο από τους ήχους. Αυτό δείχνει, για πρώτη φορά, πως ακόμα και στους ανθρώπους που γεννήθηκαν τυφλοί, οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την οπτική αναγνώριση των αντικειμένων και την ανάγνωση, είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν αργότερα στη διάρκεια της ζωής του ατόμου, ακόμα και αν ποτέ δεν έχει εκτεθεί σε οπτικά ερεθίσματα.
«Ο ενήλικος εγκέφαλος είναι πολύ πιο εύπλαστος από ότι νομίζαμε», δήλωσε ο Αμεντί και πρόσθεσε ότι ακόμα και στους εκ γενετής τυφλούς φαίνεται πως είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν οι περιοχές που επεξεργάζονται τις οπτικές πληροφορίες, με τη βοήθεια της κατάλληλης τεχνολογίας. Οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε αυτό είναι αισιόδοξοι ότι ίσως κάποια μέρα θα είναι δυνατό να αποκατασταθεί η όραση των τυφλών ανθρώπων και οι «συσκευές αισθητηριακής υποκατάστασης» αποτελούν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
γονίδιο προκαλεί τύφλωση σε βρέφη
ελπίδες για την τύφλωση με τη βοήθεια της τεχνολογίας
τυφλοί βρήκαν το φως τους με ειδικό τσιπ στον αμφιβληστροειδή
ελπίδες για την τύφλωση με μεταμόσχευση κυττάρων
μηχάνημα διαβάζει τη σκέψη- ελπίδες για όσους δεν μπορούν να επικοινωνήσουν