Iatropedia

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Γνωστό φάρμακο μπορεί να προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, λέει ο ΕΟΦ

injecting medicine syringe

Μπορεί να εμφανιστούν σύντομα ή μήνες και χρόνια μετά την έναρξη της λήψης του. Έκκληση για ενημέρωση των ασθενών.

Οι ασθενείς που παίρνουν ένα γνωστό φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργία, ακόμα και χρόνια μετά την έναρξη της λήψης του, αναφέρουν οι εταιρείες που το διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Η αναφυλακτική αυτή αντίδραση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τη ζωή των πασχόντων, προσθέτουν.

Το φάρμακο είναι η οξική γλατιραμέρη, η οποία στη χώρα μας διατίθεται με τις εμπορικές ονομασίες Copaxone και Glatiramer. Οι εταιρείες Teva και Viatris που είναι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας της, εξέδωσαν ενημέρωση προς τους γιατρούς για το όλο θέμα. Η ενημέρωση έγινε σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον ΕΟΦ.

Όπως αναφέρουν, οι αλλεργικές (αναφυλακτικές) αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ή μήνες και χρόνια μετά την έναρξη της λήψης της. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις με θανατηφόρο έκβαση.

Οι εταιρείες ζητούν από τους γιατρούς να ενημερώσουν τους ασθενείς και τους φροντιστές τους για τα συμπτώματα των αναφυλακτικών αντιδράσεων. Πρέπει επίσης να τους συμβουλεύσουν να αναζητούν αμέσως ιατρική περίθαλψη, εάν εκδηλώσουν συμπτώματα αναφυλακτικής αντίδρασης.

Η ενημέρωση προς τους γιατρούς έγινε κατόπιν εξέτασης των διαθέσιμων δεδομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζουν.

Πόσο συχνές είναι οι αναφυλακτικές αντιδράσεις

Η οξική γλατιραμέρη ενδείκνυται για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Χορηγείται με υποδόρια ένεση:

Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις μετά τη λήψη της δεν είναι συχνές στις δόσεις που είναι εγκεκριμένες στην χώρα μας. Οι πιθανότητες είναι λιγότερες από 1 στις 100 και έως 1 στις 1.000. Οι ασθενείς, όμως, και οι φροντιστές τους πρέπει να είναι ενημερωμένοι, γιατί οι αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι σοβαρές. Πόσο μάλλον που οι ασθενείς μπορεί να κάνουν μόνοι τις ενέσεις στο σπίτι.

Επιπλέον, μερικά από τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να επικαλύπτονται από τις άμεσες αντιδράσεις της ένεσης. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ταυτοποίηση της αναφυλακτικής αντίδρασης.

Οι δύο εταιρείες αναφέρουν τέλος ότι ο ενδεχόμενος κίνδυνος αναφυλακτικών αντιδράσεων θα προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος όλων των φαρμάκων για την πολλαπλή σκλήρυνση με οξική γλατιραμέρη.

Φωτογραφία: iStock